Souhrn událostí uplynulého dne - 25.5.2010

Ministři zemědělství ČR a Moldavské republiky podepsali Memorandum o porozumění

Na základě pozvání ministra zemědělství Moldavské republiky Valeriu Cosarciuca absolvuje dnes a zítra ministr zemědělství Jakub Šebesta oficiální návštěvu této země. Ministři dnes podepsali Memorandum o porozumění týkající se spolupráce obou zemí v oblasti zemědělství. „Česká republika považuje Moldavsko za partnerskou zemi a věřím, že podepsání Memoranda posílí stávající spolupráci v oblasti zemědělství mezi našimi zeměmi. Česká republika plně podporuje Moldavskou republiku v úsilí směřujícím k přijetí do Evropské unie a podpis Memoranda je potvrzením této skutečnosti.“

Zemědělci: Soběstačnost ČR ve vepřovém letos klesne pod 50 pct

Loni se do Česka dovezlo 177.000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Pokud se alespoň částečně nevyrovnají podmínky tuzemských chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Novinářům to dnes v Brně řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Před vstupem země do EU v roce 2003 přitom chovatelé pokryli celý domácí trh a zhruba pětinu masa vyvezli. "Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí.

Vláda navýšila finance na protipovodňová opatření na 11,5 mld. Kč

Vláda schválila navýšení prostředků na protipovodňová opatření o jednu miliardu korun, řekl dnes novinářům po jednání kabinetu premiér Jan Fischer. Celková částka v programu Podpora a prevence před povodněmi pro roky 2007 až 2013 tak stoupne na 11,5 miliardy korun z původně plánovaných 10,5 miliardy. Prostředky by měly být navýšeny přesunem financí z programu v jehož rámci jsou odbahňovány rybníky, opravovány jejich hráze či budována nová vodní díla, uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství. Namísto toho budou peníze použity k pozemkovým úpravám v rámci protipovodňových opatření.

Plzeň po letech oživí pravidelné farmářské trhy

Občanské sdružení ENVIC obnovilo v Plzni po desítkách let pravidelné trhy s místní zeleninou, ovocem, mléčnými a masnými výrobky. Plzeňské farmářské trhy začnou tuto sobotu dopoledne na nádvoří hotelu Gondola v centru Plzně a na stejném místě se budou konat vždy poslední sobotu v měsíci do října mimo července, řekl ČTK koordinátor projektu Tomáš Popp z Environmentálního centra (ENVIC). Příští rok by měly být jednou za dva týdny na větším prostoru. „Čeští spotřebitelé si začínají uvědomovat, že potraviny nelze vybírat jen na základě ceny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info