Pozor na zadušení

Povodně snad již pomalu ztrácejí na síle a zřejmě díky zkušenostem z uplynulých let a prozřetelnosti zemědělců téměř nedošlo ke ztrátám na životech hospodářských zvířat.

Ovšem živel není jenom voda, před kterou se nakonec dá utéci, i když někdy bývá času vážně málo. Další nebezpečí z „čistého nebe“, tedy spíš zamračeného, hrozí v případě bouřky. Elektrický výboj, blesk, může zahubit zvířata v krajině, a to jak přímým zásahem, tak zásahem do země, kdy dobytče uhyne následkem působení tzv. krokového napětí. To elektrický výboj zemí proběhne přes končetinu a srdce do další končetiny.

Blesk ale může udeřit i do chovatelských hal. Stalo se tak například na Vyškovsku, kdy dvojí zásah vyřadil v hale pro chov nosnic nejen osvětlení, ale především zničil elektrické vedení natolik, že nefungovala signalizace o výpadku proudu a ani se nemohl spustit náhradní zdroj. Tudíž nešlo větrání a situaci zjistili až ráno, kdy bylo pozdě a více než polovina ze zhruba 20 000 nosnic byla udušena.

I když se tedy s nebezpečím výpadku proudu počítá, tak může za určitých nepříznivých okolností nastat situace těžko předvídatelná. Určitě je dobré počítat s tím, že ani náhradní zdroj nemůže být uveden do chodu, a pak je jediné možné řešení větrat přirozeně, tj. větrat vstupovými vraty, ovšem s vědomím, že kontakt s vnějším prostředím může přinést zdravotní rizika.

Se všemi možnými riziky počítat asi těžko lze, každopádně každá nepříjemná událost budiž inspirací jak pro projektanty, tak pro majitele či provozovatele chovatelských zařízení.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info