Dánsko odložilo návrh daně za nasycené tuky

Záměrem dánské vlády bylo zavedení spotřební daně z nasycených tuků v rámci daňové reformy od poloviny roku 2010. Sociální demokraté a Socialistická lidová strana vedly spor o výši této daně (50 resp. 25 DKK/kg tuku), kterou by měli odvádět výrobci i dovozci. V poslední verzi návrhu se jedná o 25 DKK/kg nasyceného tuku obsaženého v tučných mléčných výrobcích, másle, margarinech, olejích a výrobcích, do nichž jsou tuky přidány. Návrh zatím nebyl předložen, protože se předpokládají připomínky EU. Cílem zdanění je přispět ke zdravější stravě i ke zvýšení státních příjmů. ¨

Návrh má mnoho oponentů z řad výrobců, obchodu kvůli obavám ze snížení obratu, protože spotřebitelé mohou nakupovat za hranicemi. Oponenti jsou i mezi nutricionisty, podle nichž je obtížné vymezit „škodlivé tuky“.

Odložení návrhu se naopak nelíbí autorům návrhu, protože nebude možno dosáhnout finančního příjmu zakalkulovaného do daňové reformy.

Dánsko je v přípravě daní za tuky nejdál, podobně uvažují např. ve Finsku nebo Británii. Dánsko již zavedlo daň ze sladkých nápojů a cukrovinek, k čemuž postupně přistupují i některé další státy.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info