Zemědělci se před Sněmovnou „poprali“ s odpůrci biopaliv

Před Sněmovnou bylo dopoledne horko. V půl desáté se před ní začali překřikovat stovky zastánců a desítky odpůrců biopaliv. Šlo jim o to, aby zvrátit rozhodování poslanců ve svůj prospěch. Ti mají dnes přehlasovat prezidentovo veto a umožnit tak navýšit podíl biopaliv v benzinu a naftě.

Demonstranti se měli sejít v půl desáté na Malostranském náměstí. Tam jich však dorazily zhruba dvě desítky. Ostatní se totiž přesunuli přímo před budovu Sněmovny, kde jsou demonstrace ze zákona zakázány.

"Je tu hrozný chaos. Obě strany mají tlampače a vykřikují protichůdná hesla. Zemědělců jsou asi dvě stovky, odpůrců biopaliv maximálně padesát," komentuje průběh demonstrace kameraman iDNES.cz.

Zemědělci drží v rukou transparenty s nápisy "Neberte nám řepku". "Politici, podpořte české zemědělství," či "Lepší naše pole než Mexický záliv".

Odpůrci, které k protestu svolala Strana svobodných občanů (Svobodní), zase vykřikovali, že biopaliva ničí motory, zvyšují ceny a způsobují chudobu na světě. V rukou měli také cedule s nápisem "To si vás Babiš všechny koupil?" narážející na to, že třetí nejbohatší muž v zemi Andrej Babiš má továrnu, která biopaliva vyrábí. (viz rozhovor s Babišem)

Celý zmatek si užívala Jana Bobošíková, kterou sice biopaliva nezajímala, ale posledního jednání poslanců využila k tomu, aby jim odcinkala poslední zvonění. Podle redaktorů iDNES,cz přecházela mezi oběma znesvářenými tábory vždy tam, kde byla zrovna kamera.

V deset hodin se začala vřava demonstrantů před Sněmovnou rozpadat. Svobodní jako první uposlechli výzvy policistů k odchodu. Zemědělci poté svůj protest ukončili také.

Přínos biobaliv je sporný

Novela o zvýšení podílu biosložky v palivech sice na pořadu dnešní poslední řádné schůze před sněmovními volbami není, poslanci ji ale patrně na program zařadí. Kvůli této předloze schůzi minulý týden přerušili do čtvrtka, aby uplynula lhůta, kdy ji mohou projednat.

Zákon o ochraně ovzduší navyšuje od letošního června podíl biosložky u benzinu z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty z 4,5 procenta na rovných šest procent. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynu, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv.

S těmito argumenty však prezident nesouhlasí. Boj s emisemi oxidu uhličitého je podle něho sporný a existují i vážné pochybnosti o dopadu biopaliv na zdraví člověka. Vyšší přimíchávání podle Klause také zdraží pohonné hmoty a sníží životnost automobilů.

Pro přehlasování prezidentova veta je potřeba 101 hlasů, ve sněmovně zvedlo ruku pro zákon 117 poslanců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info