Češi jedí více mléčných výrobků

250 kilogramů na osobu. Tolik mléčných výrobků spotřeboval loni v průměru každý Čech, vyplývá z předběžných výsledků Českomoravského svazu mlékárenského. Spotřeba by tak vzrostla o zhruba sedm kilo na člověka.

Výroba tuzemských mlékáren přitom v uplynulém roce poklesla, a tak je opět rostoucí poptávka Čechů po mléčných produktech stále více uspokojována produkty z dovozu. Jejich podíl na celkové spotřebě se již blíží 40 procentům.

"Spotřebitelé si stále více uvědomují význam mléčné výživy a výrobků z mléka," řekl dnes předseda svazu Jiří Kopáček, podle nějž proto lidé jedí především více výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty či sýry. Na růstu spotřeby se projevil prý také zvýšený zájem Čechů o nákup mléka přímo od farmářů, zejména prostřednictvím mléčných automatů. Dle údajů Státní veterinární správy z uplynulého týdne počet přístrojů již překročil 160.

Spotřeba konzumního mléka loni vzrostla téměř o tři litry na necelých 60 litrů na člověka. Přes rostoucí trend však obyvatelé Česka pijí méně mléka, než činí celoevropský průměr, který se v původních členských zemích EU pohybuje kolem 90 litrů. Největšími pijáky mléka jsou mezi evropskými národy Finové se 170 litry na osobu za rok.

Obyvatel ČR v loňském roce snědl v průměru 16,7 kilogramu sýrů a tvarohů. V jejich spotřebě se Češi blíží evropskému průměru. Žebříčku dlouhodobě kralují Řekové s roční spotřebou přesahující 30 kilogramů.

Spotřeba mléčných výrobků nepřetržitě rostla od roku 1997 do předloňska, kdy se naopak snížila o půl procenta. Přes loni opět zahájený růst je spotřeba mléčných výrobků v Česku stále nižší, než byla před rokem 1990, kdy přesahovala 260 kilogramů.

Tuzemské mlékárny loni nakoupily a zpracovaly 2,29 miliardy litrů mléka, o 3,25 procenta méně než v roce 2008. Zatímco výroba konzumního mléka či jogurtů meziročně vzrostla, produkce másla, tvarohů a sýrů se snížila. Zahraniční obchod se sýry a tvarohy se dlouhodobě vyvíjí v neprospěch tuzemských výrobců. Stále více sýrů na pultech tuzemských obchodů pochází ze zahraničí, jejich podíl rok od roku roste a již přesahuje 40 procent.

Nejvíce se do země dováží v tuzemsku nejoblíbenější eidam. Toho bylo v loňském roce dovezeno téměř 24 000 tun, v naprosté většině z Německa a Polska. Sýry z německých a především polských mlékáren jsou levnější.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info