Snahy o vyvlastění Havránkové - evidentní arogance moci

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), jednoznačně odmítá postup vlády, který se objevil v minulých dnech v souvislosti s plánovaným vyvlastněním pozemků farmářky Havránkové na dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové.

Jak uvedl předseda ASZ ČR Josef Stehlík: "Bez přehánění jde o nebezpečný precedens, který uvolní snahy o vyvlastňování soukromého majetku i na jiných místech. Institut vyvlastnění soukromého majetku má být státem využíván zcela výjimečně - teprve pokud je zcela nepochybně ověřeno, že jinou cestou skutečně nelze naplnění (dosud nikde přesně nedefinovaného) veřejného zájmu dosáhnout nebo pokud by jiné řešení představovalo nepřiměřené náklady ze strany státu. Podle veřejně dostupných informací je ale zřejmé, že ke schválení vládního usnesení o zahájení vyvlastnění se přikročilo, přestože majitelka pozemků již podepsala předložené smlouvy o převodu pozemků. Ukazuje se, že je to stát, kdo v tomto dlouholetém sporu opět nebyl schopen splnit dohodnuté podmínky. Státní úředníci totiž pravděpodobně ostudně opomněli jednat s dalším spoluvlastníkem pozemků a nyní se na ně snaží svalit vinu."

Podle ASZ ČR nejsou tyto kroky úřednické vlády pár dní před volbami ničím jiným, než ukázkovým projevem arogance státní moci.

Soukromé vlastnictví musí být nedotknutelné. Každý stát, který v minulosti tento základní kámen lidské svobody z jakýchkoli příčin porušil, skončil dříve či později v bídě a s rozvrácenou společností. ASZ ČR je nevládní stavovskou organizací soukromých zemědělců, jejím členem je i Svaz vlastníků půdy ČR.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info