Souhrn událostí uplynulého dne - 27.5.2010

Ministr Šebesta představil Vizi českého zemědělství po roce 2010

Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes na tiskové konferenci představil Vizi českého zemědělství po roce 2010, kterou vytvořila Skupina pro strategické otázky v zemědělství. Do tvorby vize byly zapojeny nejen odborné útvary Ministerstva zemědělství, ale také široký okruh nevládních agrárních organizací, akademická sféra, představitelé regionů a politické reprezentace. „Zemědělství je klíčovým sektorem národního hospodářství, který v posledních letech čelí řadě nelehkých výzev a úkolem pracovní skupiny bylo najít na ně odpovídající řešení,“ řekl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Mlékomat je i přes velkou oblibu pro farmáře nevýhodný

Automat na mléko si lidé v Kyjově oblíbili. Pro farmáře je to ale nevýhodná investice. Na čerstvém mléce si mohou Kyjovští pochutnávat už skoro celý měsíc. Denně se prodá přes sto litrů mléka. V budoucnu by se k nim mohli přidat i Hodonínští, návrh na zřízení automatu na mléko leží na hodonínské radnici. „Místní lidé jsou na čerstvé mléko zvyklí. Ohlas máme proto opravdu velký. Stížnost se neobjevila žádná. Jen nám nějaký výtržník do přihrádky na mince hodil molitan. Pokoušel se tak vylovit peníze,“ řekl majitel firmy provozující mlékomat Vojtěch Marek.

Snahy o vyvlastění Havránkové - evidentní arogance moci

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), jednoznačně odmítá postup vlády, který se objevil v minulých dnech v souvislosti s plánovaným vyvlastněním pozemků farmářky Havránkové na dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové. Jak uvedl předseda ASZ ČR Josef Stehlík: "Bez přehánění jde o nebezpečný precedens, který uvolní snahy o vyvlastňování soukromého majetku i na jiných místech. Institut vyvlastnění soukromého majetku má být státem využíván zcela výjimečně - teprve pokud je zcela nepochybně ověřeno, že jinou cestou skutečně nelze naplnění (dosud nikde přesně nedefinovaného) veřejného zájmu dosáhnout nebo pokud by jiné řešení představovalo nepřiměřené náklady ze strany státu.

Češi jedí více mléčných výrobků

250 kilogramů na osobu. Tolik mléčných výrobků spotřeboval loni v průměru každý Čech, vyplývá z předběžných výsledků Českomoravského svazu mlékárenského. Spotřeba by tak vzrostla o zhruba sedm kilo na člověka. Výroba tuzemských mlékáren přitom v uplynulém roce poklesla, a tak je opět rostoucí poptávka Čechů po mléčných produktech stále více uspokojována produkty z dovozu. Jejich podíl na celkové spotřebě se již blíží 40 procentům. "Spotřebitelé si stále více uvědomují význam mléčné výživy a výrobků z mléka," řekl dnes předseda svazu Jiří Kopáček, podle nějž proto lidé jedí především více výrobků s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou jogurty či sýry.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info