Povodně zničily dřevo na měsíce těžby

Přívalové deště a vichřice, které předcházely povodním, zanechaly v moravskoslezských lesích na 350 000 metrů krychlových poničené dřevní hmoty. Větrná kalamita nejvíce zasáhla Jeseníky a jejich podhůří. Samotné povodně pustošily v Beskydech především lesní cesty, mosty a koryta toků. Na Frýdecko-Místecku napáchaly škody za 80 milionů korun. Včera to řekl krajský ředitel Lesů ČR Jiří Silvestr.

Na čtvrt roku těžby

Množství poškozených stromů podle něj odpovídá zhruba čtvrtině roční těžby dřeva v Moravskoslezském kraji, kde se ročně vytěží na 1,3 milionu metru krychlového. Vyvrácené a zlomené stromy musejí Lesy ČR zpracovat podstatně rychleji, než kdyby kalamita nebyla. Termín mají do konce června, aby dřevo po oteplení nenapadl kůrovec.

„Chceme proto oslovit moravskoslezského hejtmana, zda by mohl stav nebezpečí rozšířit i na lokality zasažené kalamitou. V rámci legislativy bychom pak mohli pracovat rychleji,” řekl ČTK Silvestr. V kraji platí stav nebezpečí do 17. června ve 141 obcích. Větrná kalamita zasáhla v Jeseníkách asi 1000 hektarů lesů, kde zanechala zhruba dvě třetiny z celkového množství poničeného dřeva. Na Bruntálsku zasáhla nejvíce oblast kolem Bruntálu, Města Albrechtic a RýmařovaJanovic. „Vítr v kombinaci s podmáčenou půdou tam způsobil mnoho vývratů. Území postižená kalamitou jsou velmi nebezpečná,” upozornil Silvestr.

Škody za stovky milionů korun

Přívalové deště a následné povodně v Beskydech zasáhly nejvážněji okolí Frýdku-Místku, Jablunkova a Ostravice. Jen v Čeladné nedaleko Ostravice způsobily škody za zhruba 30 milionů korun. Celkové škody na Frýdecko-Místecku, vyčíslené na 80 milionů Kč, budou podle Silvestra ještě vyšší. Zatím v nich nejsou započítány následky nejrozsáhlejšího sesuvu v kraji, který na zalesněném svahu Gírová na Jablunkovsku zasáhl 40 hektarů a „pohřbil” asi 3000 m3 dřeva.

Nebezpečných sesuvů neubývá

Právě oblast Gírová, kde je sesuv ještě aktivní, zůstává uzavřena. Nebezpečné jsou ale i drobné sesuvy na lesních cestách, většinu z nich ohraničují pásky a výstražné tabule. „Přesto je potřeba mimořádná opatrnost, zvláště u cyklistů,” dodal ředitel.

Samotné povodně zasáhly v Moravskoslezském kraji celkem 210 kilometrů čtverečních a podle prvních odhadů způsobily škody zhruba za 1,5 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info