Souhrn událostí uplynulého dne - 28.5. – 30.5.2010

Desáté kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova

Ministr zemědělství Ing. Jakub Šebesta schválil 13. května 2010 zpřesnění Pravidel pro opatření pro 10. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova. Jedná se o tato opatření: I.1.3 Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům. I.3.1 Další odborné vzdělávání a informační činnost. III.1.3 Podpora cestovního ruchu. IV.1.2 Realizace místní rozvojové strategie. IV.2.1 Realizace projektů spolupráce.

Zemědělcům ze Zlínského kraje klesla výroba masa o 12 procent

Zemědělské podniky ze Zlínského kraje vyrobily v prvním čtvrtletí letošního roku 3028 tun masa bez drůbežího, meziročně o 12,4 procenta méně. Výroba se snížila u hovězího, telecího i vepřového masa. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Podle farmářů je chov skotu již delší dobu nerentabilní, zemědělci tak stavy omezují či úplně ruší. Výroba masa bez drůbežího klesla v celé zemi. V Česku se ho od začátku roku do konce března vyrobilo přes 87.000 tun, což představuje meziroční pokles o 5,3 procenta.

Už se objevují první hřiby. Houbařská sezona se slibně rozjíždí

Stále lépe se daří jarním houbám. Chladnější noci sice odložily růst letních hub asi o dva týdny, ale díky příznivějšímu počasí už se konečně objevily i hřiby, klouzky nebo křemenáče. Nejlepší situace je v nížinách a středních polohách. Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti bude další růst hub záviset na přísunu vláhy a tepla: "Zatím je vláhy dost a teploty neklesají k nule." Nejlepší situace je v nížinách a středních polohách.

Mlékárenským výrobkem roku se stal sýr Sedlčanský Troubelín

Mlékárenským výrobkem roku se stal sýr Sedlčanský Troubelín, určený k pečení v troubě, který vyrábí společnost Povltavské mlékárny Sedlčany. ČTK to oznámil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Osmého ročníku soutěže, jehož výsledky byly dnes vyhlášeny v rámci oslav Světového dne mléka v pražském Břevnovském klášteře, se zúčastnilo rekordních 60 výrobků, které do soutěže nominovalo celkem 24 tuzemských mlékáren. Celkově letos odborná porota hodnotila mléčné produkty v devíti kategoriích, uděleny byly rovněž ceny médií a distribuce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info