Ministryně životního prostředí, ministr průmyslu a obchodu a prezident Hospodářské komory ČR podepsali dobrovolnou dohodu o obalech a obalových odpadech pro přepravky a palety z plastů

Ve čtvrtek 27. května 2010 podepsala ministryně životního prostředí Rut Bízková spolu s ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Tošovským a prezidentem Hospodářské komory ČR Petrem Kuželem dobrovolnou dohodu o opatřeních k zajištění plnění rozhodnutí Evropské komise [1] pro udělování výjimky z evropské směrnice [2] o obalech a obalových odpadech pro přepravky a palety z plastů, které obsahují nadlimitní množství těžkých kovů.

„Plastové přepravky mají své výhody - jsou lehké, skladné a nerozbitné. Zároveň však obsahují některé těžké kovy, které je třeba eliminovat. Tak, aby nové přepravky byly pro životní prostředí příznivější a pro lidi zdravější,“ říká ministryně Rut Bízková.

Podle směrnice o obalech smějí být na trh uváděny pouze obaly, ve kterých koncentrace těžkých kovů (obsažených v některých barevných pigmentech) nepřekračuje stanovenou hranici. V březnu 2009 vydala Evropská komise rozhodnutí, kterým stanoví výjimku ze směrnice o obalech a obalových odpadech v souvislosti s nadlimitním obsahem těžkých kovů v plastových přepravkách a paletách. Toto rozhodnutí nahradilo dřívější předpis, jehož platnost byla časově omezená.

Plastové přepravky a palety jsou výrobky, které mohou mít velmi dlouhou životnost a zároveň jsou snadno recyklovatelné. V případě, že by pro ně platila stejná pravidla jako pro ostatní obaly, znamenalo by to, že by musely být z trhu staženy veškeré přepravky a palety, které byly uvedeny do oběhu ještě před stanovením hranice pro maximální obsah těžkých kovů v obalech, a zároveň by to znemožnilo recyklaci starých přepravek a palet na nové výrobky.

To by mělo značně negativní dopady na životní prostředí v důsledku vzniku velkého množství odpadu a také nepříznivé ekonomické důsledky pro mnohá hospodářská odvětví. V rámci celé Evropy se plastové přepravky a palety používají zejména v nápojovém průmyslu, pro přepravu a distribuci zeleniny a dalších výrobků.

Základním cílem rozhodnutí Evropské komise je umožnit recyklaci plastových přepravek a palet postupně vyřazovaných z oběhu a také umožnit tyto přepravky a palety nadále uvádět na trh. Takovéto výrobky ale musí být vyrobeny v souladu se stanovenými postupy : např. musí být vyrobeny nebo opravovány v rámci řízeného recyklačního procesu, musí být viditelně a nesmazatelně označeny, materiál použitý k jejich výrobě smí pocházet pouze z jiných přepravek a palet z plastu. Použití jiného materiálu je omezeno na technicky nezbytné minimum a nesmí přesáhnout 20% hmotnosti, aby se postupně matriál od těžkých kovů „vyčistil“. Rozhodnutí mimo jiné stanovuje, že během životnosti dotčených přepravek a palet z plastu se nejméně 90% z nich vrátí výrobci, nebo plniteli obalu. Musí být veden systém evidence a uchovávány záznamy, které umožní dokumentovat shodu s podmínkami stanovenými v rozhodnutí.

V souvislosti s povinnostmi vyplývajícími z tohoto rozhodnutí hledalo Ministerstvo životního prostředí ve spoluprácí s Ministerstvem průmyslu a obchodu a Hospodářskou komorou České republiky optimální řešení implementace daného předpisu.

Byla proto vytvořena dobrovolná dohoda „O opatřeních k zajištění plnění rozhodnutí Evropské komise 2009/292/ES“. Nositelem závazků vyplývajících z této dohody je Hospodářská komora České republiky.

Poznámky :

[1] rozhodnutí Evropské komise 2009/292/ES

[2] směrnice Evropského parlamentu a Rady 94/62/ES o obalech a obalových odpadech pro přepravky a palety z plastů, které obsahují nadlimitní množství těžkých kovů

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info