Mistry v ochraně životního prostředí jsou Švédové

Neoficiálními mistry Evropy v ochraně životního prostředí jsou Švédové, v těsném závěsu za nimi jsou Švýcaři a Norové.

Žebříček sestavil magazín Reader's Digest na základě vyhodnocení několika ekologických studií a zohlednění pěti ukazatelů ekologické angažovanosti států.

Česká republika se umístila mezi 29 hodnocenými zeměmi na 18. příčce.

Žebříček uzavírají Bulharsko a Řecko, informovala agentura APA.

Česko lepší Beneluxu

"Většina vnímá ochranu životního prostředí jako šanci, ale některé země potřebují přísná pravidla z Bruselu," píšou autoři studie v červnovém vydání magazínu. Do studie je zahrnuto 27 členských států EU, jakož i nečlenské Švýcarsko a Norsko.

Mezi ekologicky uvědomělé země lze počítat i čtvrté Rakousko, páté Lotyšsko a šesté Německo s Finskem. Z regionu střední a východní Evropy se před Českem umístily Slovensko, Slovinsko a Rumunsko.

Naopak ze sebou Česko nechalo například státy Beneluxu.

Nemocnice chlazená sněhem

U Švédska autoři studie vyzdvihli jako příklad ukázkového ekologického projektu nemocnici, která je v létě chlazena sněhem napadaným přes zimu.

Kromě toho ve Švédsku existují kanceláře ochlazované mořskou vodou, vojenská vozidla i lesní traktory s hybridním pohonem a 500 kilometrů dlouhá dálnice E14, která se má stát "zelenou" dálnicí: čerpací stanice budou nabízet bioplyn, etanol, řepkovou naftu i dobíjecí stojany pro elektromobily.

Do roku 2020 má polovina energetické produkce Švédska pocházet z obnovitelných zdrojů, od roku 2030 mají být automobily zcela nezávislé na benzinu a naftě a do roku 2050 by tato skandinávská země mohla být CO2 neutrální, tedy nevypouštěla by do ovzduší více tohoto skleníkového plynu než ho spotřebují tamní stromy.

Ve srovnání s ostatními regiony se podle APA ukazuje, že Evropa je i ve světovém měřítku v ochraně životního prostředí na čele. "Evropa má know-how na to, aby razila přechod na obnovitelné energie a vedla svět do nové hospodářské éry," řekl k tomu americký ekonom Jeremy Rifkin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info