Souhrn událostí uplynulého dne - 31.5.2010

Informace z jednání vlády

Na dnešním jednání vlády se diskutovalo o materiálu s názvem „Opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice eliminací nadbytečných požadavků environmentální legislativy“. Výsledkem diskuse je zadání úkolu pro Ministerstvo životního prostředí, které má ve spolupráci s dalšími subjekty tripartity začít pracovat na tom, aby ekologická legislativa byla postavena tak, aby přinášela efekty pro životní prostředí, nadmíru nezatěžovala podnikatele a nevytvářela přílišnou administrativní zátěž.

Na Vysočině se loni vytěžilo čtvrté nejvyšší množství dřeva v ČR

V lesích na Vysočině se loni vytěžilo 1,67 milionu metrů krychlových dřeva, což bylo čtvrté největší množství mezi kraji. Vysočina má také čtvrtou největší rozlohu lesů v zemi, rozsáhlejší lesní porosty mají podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jen kraje Jihočeský, Středočeský a Plzeňský. Lesníci na Vysočině si loni stěžovali na nízké výkupní ceny a na větší výskyt škůdce kůrovce, letos se pro ně situace v obou směrech zlepšuje.

Jak poznat zdravé ryby

Následkem povodní, kdy mohou být vodní toky a rybníky kontaminovány odpadní vodou z jímek či kanalizace, obsahem hnojišť nebo ropnými produkty, může dojít k poškození zdraví ryb či až otrávení. Posoudit, zda jsou ryby zdravé, popřípadě je naděje na jejich záchranu, mohou zkušení rybáři a inspektoři krajských veterinárních správ. Pro první posouzení může posloužit jednoduchá pomůcka, zda u ryb funguje únikový reflex, popřípadě obranný reflex anebo reflex ocasní.

ČR už získala z EU agrární dotace za 150 miliard

Tuzemské firmy získaly od vstupu do Evropské unie zemědělské dotace v objemu přes 150 miliard korun. Největší objem dotací čerpaly firmy, které patří do holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Kromě velkých zemědělských podniků figurovaly mezi 20 největšími příjemci dotací například mlékárna Madeta, obchodník s mlékárenskými výrobky Milkpol nebo škrobárna Lyckeby Amylex. Napsal to týdeník Euro v nejnovějším vydání, které vyjde v pondělí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info