Biozeleninu a ovoce nachystají do bedýnek

Měli byste zájem o dodávky čerstvé zeleniny a ovoce, nejlépe z certifikovaných ekologických farem od pěstitelů z Libereckého kraje a okolí? Pak pro vás dobrou zprávou je, že od poloviny června se stane Liberec třetím městem po Praze a Brnu, kde bude taková služba k mání.

Takzvané biobedýnky jsou pravidelnou dodávkou sezónní a čerstvé, místně produkované zeleniny a ovoce.

„Každý týden si zákazníci budou moci ve zvoleném odběrném místě vyzvednout bedýnku plnou zeleniny. Zelenina je dodávána čerstvá, byla sklizena den či dva před tím než se dostane doma na stůl,“ vysvětlil Hynek Hruška z Hospodářství pod Dračím kamenem, které službu nabízí. Jak doplnil, bedýnku tvoří vždy základní druhy zeleniny jako například brambory, cibule, mrkev a dále sezónní druhy kořenové a listové zeleniny, bylinky a ovoce.

Přesný obsah bedýnky však neznáte dopředu. Pestrost sortimentu se totiž odvíjí od aktuální úrody.

Biobedýnky si budou moci zákazníci vyzvednout pravidelně každý čtvrtek a jejich cena je 260 korun. Předtím se však musí u hospodářství zaregistrovat.

„Důležitým aspektem bedýnek je též podpora konkrétních českých farmářů, kterým zaručená platba umožňuje lépe překonat období před hlavní sklizní,“ připomněl Hynek Hruška, který se coby organizátor bude starat o komunikaci s farmáři, dopravu a rozdělování produkce do bedýnek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info