Mlékomaty: Krok správným směrem

Do automatu na ulici hodíte mince a za chvíli odcházíte s lahví čerstvého kravského mléka. Načepovat si ho můžete i hluboko po půlnoci, sedm dní v týdnu. Mlékomaty jsou na Blanensku tři. Dva v Blansku a jeden v Letovicích. Další by se měl objevit zanedlouho v Boskovicích.

„Nabídku čerstvého mléka z automatu jsem v Blansku uvítal. Kupuji tam pravidelně asi tři litry týdně. Doma ho nepřevařujeme, to by se podle mého dost znehodnotilo. S krabicovým mlékem ze supermarketu se nedá vůbec srovnat. I kdyby stálo dvacet korun, tak si čerstvé mléko z automatu budu kupovat dál,“ řekl Petr Novotný z Blanska.

Koncem února otevřelo první mlékomat na Blanensku v Letovicích tamní zemědělské družstvo Ledeko. O měsíc později přibyly další dva v Blansku v režii bořitovského družstva Zepo. „K pořízení mlékomatů nás dotlačila nízká výkupní cena mléka. Chtěli jsme lidem nabídnout čerstvé mléko a zároveň za něj dostat zaplaceno odpovídající částkou. To při prodeji do mlékáren zatím nehrozí,“ poznamenala ředitelka Zepo Bořitov Ludmila Slavíčková.

Zprávy z médií lidi odradily

Podle ní byl v prvním měsíci provozu o mléko z automatů v Blansku velký zájem. „Denně se z každého automatu vyčepovalo asi dvě stě padesát litrů mléka. Jenže pak se v médiích objevila velmi diskutabilní tvrzení hygieniků o kvalitě mléka z automatů a mléka se vytočilo asi o třetinu méně,“ dodala Slavíčková s tím, že na hodnocení, zda pořízení mlékomatů bylo dobrým rozhodnutím, je ještě brzy. „První měsíc byl výborný, pak zájem lidí trochu opadl, takže na nějaké hodnocení je opravdu velmi brzy. Nyní jednáme o otevření dalšího mlékomatu v Kuřimi,“ uzavřela Slavíčková.

Letovické družstvo Ledeko provozuje mlékomat v Letovicích tři měsíce. Nákup dalšího stroje zatím nezvažuje. „Chtěli jsme, aby si lidé udělali obrázek, co je jen bílá voda a co pravé mléko. Zpočátku jsme prodávali i tři sta litrů mléka denně. Je to sice jen zlomek naší produkce, ale zároveň i cesta, jak lidem přiblížit naše výrobky. Po neobjektivních prohlášeních hygieniků prodej mléka z automatu v poslední době o něco poklesl,“ uvedl ředitel letovického družstva Ledeko Vladimír Dražil.

Dočkají se i Boskovičtí

Čerstvé kravské mléko by si v polovině června mohli načepovat i Boskovičtí. Olešnická firma VSP Group a. s. chce postavit mlékomat poblíž supermarketu Albert na boskovickém autobusovém nádraží. „Dlouho jsme nemohli najít vhodný pozemek. Ten jsme nakonec sehnali. Nyní to vypadá, že mlékomat v Boskovicích bude v polovině června. V současnosti řešíme jeho napojení na elektřinu. Mlékomat jsme si pořídili, protože za naše mléko dostáváme v mlékárně směšné peníze. Takhle alespoň část naší produkce, byť malou, prodáme za rozumnou cenu,“ přiblížil záměr firmy jednatel VSP Group a. s. Stanislav Doskočil. Olešnický podnik už od dubna provozuje mlékomat v Poličce. „Podle mého jsou negativní tvrzení hygieniků a kampaně supermarketů o kvalitě mléka z automatů nesmyslné. Vždyť kontroly na jejich provozování jsou tak přísné,“ dodal Doskočil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info