Souhrn událostí uplynulého dne - 2.6.2010

Červen v myslivosti

Červnová příroda je plná mláďat spárkaté i drobné zvěře i dalších volně žijících živočichů, která si zaslouží ohleduplnost a ochranu. Proto je červen vyhlašován měsícem myslivosti a ochrany přírody. Spatřit můžeme srnčata, kolouchy, mladé zajíčky, bažantí či koroptví kuřata a mláďata většiny našich pěvců. Právě mláďata jsou nejvíce vystavena predačnímu tlaku a negativního působení člověka. Bachyně vodící selata se vyhýbají kontaktu s člověkem, ale při náhodném setkání tvrdě hájí své potomstvo a neopatrnému návštěvník ovi hrozí možnost vážného zranění.

Lesy ČR vydělaly o miliardu více než loni

HV za leden až duben: 1 miliarda 408 milionů korun. Lesy České republiky dosáhly za první čtyři měsíce roku 2010 hospodářský výsledek ve výši 1.408 miliardy korun. To je o více než 1 miliardu korun vyšší výsledek než za stejné období loňského roku. Výsledek hospodaření z hlavních činností podniku (bez zisku z prodeje nemovitostí a bez zisku z finančních operací) dosahuje 1,2 mld. Kč, a to přesto, že podnik musel začátkem roku likvidovat kalamitní škody z konce roku 2009 způsobené těžkým sněhem na porostech a nebývale dlouho ležící sněhová pokrývka ztěžovala přístup do lesa a práce v lesích.

SZPI zakázala maso z Polska, obsahuje alergenen laktózu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej mražených prsních kuřecích řízků z Polska. Obsahují laktózu neboli mléčný cukr, který patří mezi alergeny, ale na obalu není uveden. Na českém trhu je nabízel obchodní řetězec Kaufland, prodáno bylo již kolem 10.000 kilogramů. Vzhledem k dlouhé trvanlivosti je mohou mít spotřebitelé ještě doma. Pokud někdo trpí alergií na laktózu, neměl by je konzumovat, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Vláda schválila zjednodušení ekologické legislativy

Vláda včera schválila návrh na zjednodušení ekologických zákonů, které má podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu podnikatelům přinést miliardové úspory, uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss, podle kterého nyní návrh posoudí meziresortní pracovní skupina. S návrhem MPO nesouhlasí ekologové i akademici. Například sdružení Arnika tvrdí, že materiál není kvalitní a může omezit právo veřejnosti na informace o látkách poškozujících životní prostředí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info