Souhrn událostí uplynulého dne - 3.6.2010

MZe:Podíl biopotravin na spotřebě vzroste do 5 let na pět pct

Ministerstvo zemědělství (MZe) očekává, že podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin do roku 2015 vzroste ze současného zhruba jednoho procenta na pět procent. Zároveň se podle MZe otočí poměr mezi domácími bioprodukty a výrobky z dovozu ve prospěch tuzemských výrobků. V současnosti pochází nadpoloviční většina biopotravin na trhu ze zahraničí. Záměr ministerstva zemědělství dnes představil Martin Leibl z oddělení ekologického zemědělství. Z deseti na 15 procent by se v následujících pěti letech měla rozšířit také zemědělská půda, na níž farmáři hospodaří podle zásad ekologického zemědělství.

Zemědělci se neobejdou bez dotací

Závislost českých zemědělců na dotacích permanentně roste. Na příjmech dotačních programů jsou z celé evropské sedmadvacítky závislejší jen Finové. Vyplývá to z Analýzy zemědělství na základě souhrnného zemědělského účtu, kterou zveřejnil Český statistický úřad. Podíl dotací na výnosech zemědělců dosáhl v roce 2008 dvaceti procent, při výrobě pochází ze subvencí dokonce čtvrtina všech zdrojů. „Od roku 2004 se dotace každoročně zvyšují, což se promítá v rostoucích výnosech na hektar. Zároveň českým zemědělcům klesá hodnota jejich produktů a zvyšuje se tak závislost na dotacích,“ říká Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu.

Zemědělci s obavami vzhlížejí k obloze

Prší. A slunce vykoukne opravdu jenom občas. Taková je realita posledních dní. A s přibývajícími kapkami přibývá vrásek na čele zemědělcům. S obavami vzhlížejí k obloze také hospodáři ze Zemědělského obchodního družstva v Úmoníně, deště nesvědčí přípravě krmiva pro dobytek. Je totiž právě čas prvního sečení trávy pro senáž. „V současné době je nejaktuálnějším problémem senáž, která potřebuje alespoň jeden slunečný den na zavadnutí, potřebovali bychom také sekat trávu na lukách a sušit na seno, což je v současnosti vyloučené.

Kdo může být ministrem zemědělství?

Zřejmě ne úplně dobrým signálem pro zemědělskou veřejnost jsou současná vyjednávání o prioritách a případné personální podobě budoucí české vlády. Ve spekulacích jsou skloňovány všechny možné resorty a osoby - ale o zemědělství ani zmínka. Snad kromě toho, že by se zemědělství mělo perspektivně sloučit s resortem životního prostředí. To je jistě dobrá myšlenka, jenže ke sloučení těžko dojde letos, a velmi nepravděpodobně v průběhu příštího roku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info