Na trh se stále dováží zahraniční biomléko

Situace na českém mléčném biotrhu.

Do České republiky se kromě samotné suroviny, kravského biomléka určeného ke zpracování, dováží značné množství mléčných biovýrobků pro maloobchod.

Důvodem je jednak málo pestrá domácí nabídka, jednak dlouhodobé obchodní vztahy některých nadnárodních maloobchodníků s domácími producenty do vlastních značek.

Dovoz tvoří asi 30 procent objemu biomléka

Za rok 2009 české mlékárny nakoupily přibližně 13,46 milionů litrů biomléka, z toho bylo 4,12 milionů litrů dovezeno ze zahraničí. Podíl zahraničního biomléka vykoupeného v roce 2009 v České republice působícími mlékárnami tedy dosáhl přibližně 30,6 %.

Mlékárny nakupují biomléko v zahraničí ze dvou důvodů: jednak je to nedostatek produkční kapacity domácích producentů v blízkosti mlékárny, a jednak nedostatek potřebného objemu pro uspokojení poptávky v minulosti, zejména v letech 2007 a 2008. Mlékárny se nechtějí zbavovat nasmlouvané kapacity kvůli závazkům vůči odběratelům a doufají, že se poptávka opět zvedne.

Tabulka: Import a export syrového biomléka, 2009

Trh

Kravské mléko

Kozí mléko

Ovčí mléko

Export z ČR v tis. litrech

127

0

0

Import do ČR v tis. litrech

4 120

0

0

Nedá se tedy jednoznačně říci, že by domácí ekologičtí zemědělci a výrobci biopotravin nestačili pokrýt aktuální poptávku. Naopak, dle sdělení jak zemědělců tak i mlékáren se zdá, že domácí producenti jsou schopni aktuální poptávku (začátek roku 2010) pokrýt bez problémů.

Není také možné předpokládat, že by obchodní partneři výrobců - maloobchodníci - byli ochotni automaticky zaměnit dovážené výrobky za domácí v okamžiku, kdy budou v nabídce za obdobných podmínek. Maloobchodní řetězce jsou vlastněny zahraničními vlastníky a ti mají potřebu přednostně spolupracovat s producenty a výrobci v domovské zemi.

Přesto si většina maloobchodníků působících v České republice velmi dobře uvědomuje důležitost kategorie mléčných biovýrobků a sortiment postupně rozšiřuje. Řada z nich také výrobky svých českých dodavatelů převádí do vlastních značek.

Brzdou rychlejšího rozšiřování sortimentu mléčných biovýrobků v maloobchodech od domácích producentů tedy zůstává fakt, že nabídka domácích výrobců je ve srovnání se zahraniční nabídkou velmi málo pestrá a maloobchodníci tak musí, aby se odlišili, sahat pro zahraniční výrobky. Většina maloobchodníků tak v podstatě nabízí tytéž české výrobky jen v odlišných obalech.

Dovozu biomléka dominuje SPAR a Bauer Bio

Vysokou poptávku na domácím trhu využívá firma Bauer Bio, která dováží širokou škálu mléčných biovýrobků od německé mlékárny Andechser a dodává je jak do maloobchodních řetězců, tak do bioprodejen.

Dalším dovozcem je společnost bio nebio, která mléčné výrobky dováží od německé mlékárny Berchtesgadener.

Do České republiky dováží hotové biomléko a jogurty značky Tami slovenská Tatranská mlékárna, dokonce pro řetězec Albert vyrábí některé výrobky do jeho maloobchodní značky.

Společnost Maresi dodává do českých prodejen kondenzované mléko dovážené od mateřské firmy z Rakouska.

Kompletní sortiment mléčných biovýrobků si pod svoji značkou Spar Natur*Pur dováží SPAR Česká republika pro svůj maloobchodní řetězec Interspar (obrázek). Stejně tak řetězec Billa dováží některé mléčné výrobky z Rakouska z mlékáren Pinzgau Milch a Alpenmilch Salzburg, a to jak pod rakouskou značkou Ja!Natuerlich, tak i českou Naše bio.

Také německý řetězec PENNY Market dováží některé výrobky (Ennstal Milch) pro svoji novou značku Bio Style a stále ještě zmrzlinu značka BioBio.

Jen několik výrobků dováží drogistický řetězec dm drogerie (trvanlivé mléko značky Alnatura) a Tesco (sýry).

Tabulka: Seznam dovozců mléčných biovýrobků

Název společnosti

A7B Bohemia a.s.

Aromatis s.r.o.

Bauer BIO s.r.o.

BILLA, spol. s r.o.

bio nebio s.r.o.

Country Life s.r.o.

Daniela Meliosová-Hermes

dm drogerie markt s.r.o

Emilie Citterbartová

For People s.r.o.

Maresi Foodbroker, s.r.o.

Markoman s.r.o.

Plus Discount

Polabské mlékárny a.s.

Pro-bio obchodní spol. s r.o.

SPAR ČOS s r.o.

Tatranská mlékárna - Bohemia spol. s r.o.

Tesco Stores ČR a.s.

Vývoz mléka a mléčných biovýrobků z ČR

Všechny české mlékárny a faremní zpracovatelé se soustředí na český trh. Jen mlékárna Olma prodá malou část (do 5 % z celkového obratu) v zahraničí, stejně tak Mlékárna Valašské Meziříčí (do 2 %).

Jen jeden faremní zpracovatel uvedl, že prodává část své produkce do zahraničí. Jedná se o producenta kozích sýrů sídlící v blízkosti polských hranic.

Zdroj: www.bio-info.cz. Článek vychází z Analýzy zpracovatelského sektoru biomléka, zpracované pro veřejnou zakázku Ministerstva zemědělství Podpora rozvoje regionálního odbytu biopotravin.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info