Nejlepší chleby se letos pečou v Písku a Ličně
04.06.2010 | Denik.cz
Nejlepší konzumní chléb se peče v pekárně Merkur v Písku. Rozhodla o tom ve čtvrtek v Pardubicích porota soutěže "O nejlepší chléb roku". V kategorii Nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběn s vyšším podílem ruční práce, zvítězil výrobek firmy Beas Lično z Královéhradecka
Do letošní soutěže v kategoriích Nejlepší konzumní chléb roku a Nejlepší řemeslný chléb roku přihlásili čeští pekaři 52 soutěžních vzorků. Kvalitu hodnotilo sedm nezávislých komisařů, zkušených odborníků z pekařského oboru, kteří si všímali vzhledu, tvaru, objemu, kůrky, barvy, vůně, střídky a chuti chleba.
Celkem se na 16. ročník tradiční pekařské akce přihlásilo 70 společností. Chléb loňského vítěze obou kategorií firma Japek z Litvínova získal pouze titul Vynikající výrobek.
Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR chce pro výrobce zajistit co nejširší odbyt. Začíná spolupráci s organizací Slow Food, která klade důraz na místní produkty, domácí odrůdy plodin a dávno zapomenuté recepty. "Snažíme se o osvětu spotřebitelů, aby si mohli vybírat kvalitní výrobky a požadovali je," řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
Svaz také dojednává s obchodními řetězci, aby do jejich prodejen dodávali místní výrobci. V jejich sítích by se měly prodávat i vítězné výrobky dnešní soutěže pekařů.
Další články v kategorii
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 15.12. 2025 (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)

Tweet



