BIO společně podporuje AKČR s Billou

Zvýšit podíl domácích biopotravin na trhu je společným cílem Agrární komory ČR a obchodního řetězce Billa. Projekt představily obě organizace novinářům již podruhé na společné tiskové konferenci uspořádané v sídle AKČR v Praze.

„Komora se rozhodla otevřeně podpořit celý segment ekologického zemědělství s primárním důrazem na podporu tuzemské výroby a zpracování biopotravin s cílem napomoci prodeji a odbytu české bioprodukce. Jako pilotní projekt byla spuštěna spolupráce a podpora BIO v řetězci Billa. Billa proto, že její obchodní filozofie obecně upřednostňuje prodej potravin z místa působení, například prakticky 100 procent zde prodávaného masa je české produkce,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce AKČR Jan Záhorka. Podle komory také skýtá pro zemědělce ekologická produkce možnost lepšího tržního zhodnocení zemědělských komodit. Společnost obchodního řetězce Billa se rozhodla ke spolupráci na společném projektu podpory českého ekozemědělství s Agrární komorou. „Do nově vznikajícího Fondu rozvoje ekologického zemědělství, převedeme část výnosu z prodeje biologicky odbouratelných tašek,“uvedl na tiskové konferenci generální ředitele Billy Jaroslaw Szczypka. Firma nabízí přibližně 250 výrobků v biokvalitě, převážně z české zemědělské produkce, z nich 132 pod vlastní značkou Naše Bio, která označuje výrobky českých dodavatelů.

Ministerstvo zemědělství tuto aktivitu vítá a podle slov jejího zástupce Martina Leibla z oddělení ekologického zemědělství by se do roku 2015 měl v Česku zvýšit podíl ekologicky obhospodařované půdy na 15 procent a podíl domácí produkce na tuzemském trhu na 60 procent. Tyto cíle jsou podle něj obsahem akčního plánu ministerstva zemědělství pro ekologické zemědělství pro roky 2011 až 2015. Dokument by měl být zhruba do měsíce předložen ke schválení vedení ministerstva zemědělství a do konce tohoto roku na jednání vlády.

"Chceme podporovat výrobce potravin i nadále z Programu rozvoje venkova, aby si mohli financovat investice do zpracování," řekl Leibl. Ministerstvo se chce také více věnovat osvětě a seznamovat veřejnost s přínosy ekologického zemědělství a biopotravin. Dotace ekozemědělcům v současnosti dosahují zhruba 600 milionů ročně. Zároveň mohou čerpat i další platby, tak jako jejich konvenčně hospodařící kolegové.

Na tiskovou konferenci pozvala Agrární komora ČR tři firmy, které s produkcí biopotravin mají již své zkušenosti a Moštárna Lažany s Mlékárnou Valašské Meziříčí již po řadu měsíců řetězec Billa zásobují svými bioprodukty. Jsou sice částečně dražší než běžné potraviny,ale zvýšené náklady na ekozemědělství a následně i při výrobě biopotravin se do ceny promítají. Není to rozhodně ale nárůst ceny o sto procent.“Nebylo by to ani správné a opodstatněné,“ uvedl na tiskové konferenci Jaroslaw Szczypka a jako reálné považuje navýšení ceny o 30%.

Třetí firmou, která se tiskové konference zúčastnila je MASOEKO Letohrad, výrobce uzenin a zpracovatel masa z ekochovů. Je to rodinná firma, která zatím prostřednictvím svých dvou pojízdných prodejen zásobuje pardubický region a o možnost dodávat své biopotraviny do řetězce Billa se uchází.

Všechny tři zmíněné firmy jsou i účastníky regionálních soutěží agrárních komor o nejlepší místní produkty a mají i řadu ocenění. Staví na kvalitě a na osvědčených rodinných recepturách. O tyto potraviny je mezi obyvatelstvem stále větší zájem a že jde o současný hit potvrdila mimo jiná i velká účast medií na tiskové konferenci.

Společný projekt na podporu BIO bude agrární komora a Billa prezentovat na řadě dalších akcí. Společné se s těmito žádanými potravinami budou mimo jiné prezentovat i na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích koncem prázdnin ve společné hale.

Eugenie Línková

Stručné představení firem

Moštovna Lažany

O firmě :Původní budova moštovny byla postavena již v roce 1965 v produkční oblasti pěstování drobného ovoce a jabloní na okraji CHKO Český Ráj.Na jejím vybudování měli zájem hlavně pěstitelé drobného ovoce a jabloní z okolních vesnic na Turnovsku. Původní název společnosti zněl Zdroj Českého ráje, jenž byl později změněn na Moštovna Lažany.

Používáme jablka od menších soukromníků, stejně jako i velkopěstitelů z širokého okolí.

Při výrobě i zpracování využíváme bohaté, více než čtyřicetileté, zkušenosti s tradiční výrobou moštů. Při rozšiřování sortimentu byly tyto mnohaleté zkušenosti využity k výrobě ovocných nápojů vysoké kvality. Všechny nápoje jsou vyráběny striktně přírodní cestou, bez použití konzervačních látek nebo jiných chemikálií.

Adresa: Moštovna Lažany, výroba nápojů, spol. s r.o., Lažany 71, 463 45 Pěnčín

Podniková prodejna, Otevírací doba, Po-Pá 6-14 hod.

Kontakt: tel: 485 146 114, fax: 482 758 406, e-mail: info@mostovna-lazany.cz

Maso a uzeniny firny MASOEKO s.r.o. s označením BIO

Historie firmy MASOEKO s.r.o. začíná rokem 1996. Rodinný charakter podniku zaručuje individuální a jedinečný přístup k zákazníkům z regionu východních Čech. Koncové odběratele obslouží vlastní prodejny masa a uzenin v Letohradě a přímý rozvoz vlastní pojízdnými prodejnami. Sídlo firmy se nachází v Letohradě v Kunčicích , činnost je podtržena rodinným charakterem firmy. Po generace se tomuto oboru věnoval rod Šlesingerů a dnes jsou společníky tři synové Šlesingerových.

Rozvážku firma zajišťujeme na místo podnikání, to je do restaurací, jídelen,nemocnic, sociálních zařízení a obchodů. Firma MASOEKO zásobuje především síť obchodů, firem a státní instituce. Dlouhodobě nabízí kompletní služby při zpracování masa od porážky po výrobu masných specialit.

Firma si zakládá právem i na rozvozu přímo za zákazníky na venkově.Má tři pojízdné prodejny, které operují v Parubickém a Královéhradeckém kraji. Společnost má uzavřené smlouvy s jednotlivými starosty , kteří uvítali zlepšení obslužnosti vesnic, z nichž postupně prodejny potravin vymizely a lidé neměli jinou možnost než se vydat do většího města za nákupem nebo ti co jsou již odkázáni na pomoc blízkých, museli si nákup zajišťovat jejich prostřednictvím , což je pro mnohé velmi nepříjemná záležitost. Obslužnost vesnic e není dnes jednouchá a MASOEKO v tomto ohledu sehrává roli pomocné ruky, kdy v pravidelných intervalech přiváží čerstvé maso a kvalitní uzeniny a lidé to velmi vítají. Firma je zásobuje místními specialitami, některé z nich mají dokonce i místopisný název, jako kupříkladu Kyšperský salám. Regionální výrobky jsou ekologické, některé mají i značku BIO.

Znamená to dodržovat řadu důležitých předpisů navíc nad běžný rámec opatření platných pro potravinářský provoz. Součástí našeho provozu je stálý veterinární dozor zastoupený MVDr. Grossovovu, která provádí denní kontrolu dodržování veterinárních a hygienický předpisů. Jde o kvalitativní parametry, které výše uvedené označení podmiňují.

Firma MASOEKO ročně zpracuje ve svých jatkách měsíčně 450 kusů skotu a prasat. Dodavateli jsou místní zemědělci, takže přepravní vzdálenosti jsou minimální, a to také má vliv na kvalitu masa spolu s dodržováním parametrů ekologických chovů. Ve výrobním programu je zastoupeno na 35 druhů výrobků .Mezi žádané speciality patří pikantní klobásy, výběrová tlačenka , aspik s tvarůžky, česnekový salám.

Na začátku roku 2010 jsme za přispění evropských prostředků vybudovali nový výrobní provoz v hodnotě 13 milionů korun a předpokládáme využití Evropských fondů k dovybavení novými technologiemi v období 2010-2011.

Pokud jde o prodej zboží, rádi bychom některé naše regionální potraviny oceněné v soutěži o nejlepší regionální potraviny Pardubického kraje se znakem MLS měli i v síti BILLY, která se cíleně věnuje BIO programu a v poslední době i rozmisťování regionálních specialit ve svých prodejnách.

Ing. Ivo Hikeš, MBA

jednatel a ředitel firmy MASOEKO

Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. byla založena v roce 1992 privatizací Beskydských mlékáren a navázala tak na historii výroby mléka a mléčných výrobků, která ve Valašském Meziříčí sahá až do roku 1936.

V současné době je hlavním výrobním programem výroba čerstvého mléka, mléčných tekutých a kysaných výrobků. S denním zpracováním mléka ca. 70.000 l nepatří Mlékárna Valašské Meziříčí k největším zpracovatelům mléka v republice, nicméně všechny výrobkové řady mléčných výrobků z této mlékárny jsou zákazníkům známy, jsou velmi oblíbené a prodávají se v celé síti obchodních řetězců i nezávislých obchodníků. Hlavními výrobky mlékárny jsou především jogurty, ať již smetanové, nízkotučné nebo ovocné, kysané smetany a tekuté kysané nápoje, ve kterých patříme mezi největší výrobce v republice.

Výroba produktů pod označením BIO byla v naší společnosti zahájena v roce 2006, patříme tak k prvním zpracovatelům BIO mléka, kdy nám našim dodavatelem mléka, firmou AGROFYTO Lidečko, byla nabídnuta možnost dodávek mléka v kvalitě BIO, na jehož výrobu byla firma v roce 2005 certifikována. Prvním výrobkem v BIO kvalitě se stal BIO kysaný nápoj přírodní 2,9%, což bylo logické jednak protože, Mlékárna Valašské Meziříčí je významným producentem takovýchto nápojů a takovýto výrobek v BIO kvalitě na trhu chyběl úspěch tohoto nápoje, který byl završen ziskem ocenění Mlékárenský výrobek roku 2007 a Česká biopotravina roku 2006, motivoval mlékárnu k vývoji druhého BIO kysaného nápoje, tentokrát v příchuti jahoda. Rovněž tento výrobek si našel mnoho spokojených konzumentů, kteří oceňují zejména jeho jemnou chuť. V roce 2007 byl výrobek oceněn, krom jiného, i titulem Česká biopotravina roku 2007. V roce 2008 jsme pak na trh uvedli rovněž BIO jogurty v příchutí jahoda, borůvka i neochucenou přírodní variantu tohoto výrobku. Přestože tyto jogurty nebyly již prvními BIO výrobky svého druhu na trhu, jsou úspěšně prodávány jak ve specializovaných prodejnách či obchodních řetězcích. V roce 2008 byl výrobek oceněn titulem Mlékárenský výrobek roku 2008.

A v čem spočívá výroba BIO produktů ? Je to především v odděleném svozu i zpracování mléka od certifikovaných dodavatelů a přidání komponent v BIO kvalitě. Naším hlavním dodavatelem zůstává firma AGROFYTO Lidečko, přesto však již nakupujeme mléko i od menších lokálních dodavatelů. Při zahájení výroby BIO produktů byl svoz řešen separátním autem, časem však firma zakoupila tříkomorovou cisternu, která umožňuje současný svoz BIO i konvenčního mléka ve třech oddělených komorách. Výroba probíhá vždy na počátku výroby, kdy jsou všechna zařízení vyčištěna po výrobě z předchozího dne, a tak je splněna podmínka oddělené výroby. Výroba výrobků z konvenčního mléka probíhá vždy po BIO výrobě. Rovněž přidané komponenty, zejména ovocné směsi jsou od certifikovaných dodavatelů.

Naše spolupráce se společností BILLA se datuje do roku 2006, kdy proběhly první rozhovory na téma výroby BIO výrobků pod privátní značkou BILLA. V roce 2007 proběhla návštěva organizovaná firmou BILLA u výrobce BIO výrobků, firmy Pinzgauer Milch Pinzgau. Přestože byly prvními diskutovanými výrobky ovocné jogurty, nakonec se staly prvními výrobky vyráběnými pod privátní značkou BILLA Naše BIO jogurtové nápoje v příchutích brusinka, jahoda a meruňka i neochucená varianta tohoto nápoje. Ochucené varianty tohoto nápoje vyrábíme exkluzivně pro společnost BILLA a nenajdete je tak jinde na trhu. Současně s těmito výrobky jsme začali pod privátní značkou Naše BIO prodávány rovněž BIO kysaný nápoj i BIO kysaný nápoj jahoda, které do té doby byly prodávány v prodejnách BILLA pod naší značkou. Prodeje těchto výrobků p prodejnách BILLA mají rostoucí tendenci, a proto bychom se v budoucnu nebránili výrobě dalších výrobků pod značkou Naše BIO.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info