SZIF loni zprostředkoval dotace za 40,5 miliardy korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) loni zprostředkoval dotace do zemědělství ve výši 40,5 miliardy korun, což bylo zhruba o 11,5 miliardy meziročně více. Vyplývá to z výroční zprávy SZIF za rok 2009, kterou v pondělí projedná vláda. Fond je administrátorem evropských a národních dotací pro zemědělce a kontroluje jejich využívání.

Největší podíl na celkových výdajích měly, stejně jako v předchozích letech, přímé platby vyplácené zemědělcům na hektar obhospodařované plochy. Jejich výše dosáhla 25 miliard korun. Téměř pětina podpor - zhruba osm miliard korun - směřovala k farmářům v rámci Programu rozvoje venkova.

V loňském roce byly dotace vypláceny již od od poloviny října, zatímco v předchozích letech jejich výplata startovala až od prosince a jejich velká část byla vyplácena až v následném roce. Podle odborníků dřívější výplata dotací zmírnila nepříznivý dopad na zemědělce v loňském roce. Zisk celého oboru loni přesto klesl o dvě třetiny na 3,17 miliardy korun, což byl nejhorší výsledek od vstupu země do EU.

V současné době SZIF administruje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu (EAGF), Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a Evropského rybářského fondu (EFF). Fond zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa.

Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým zdrojem příjmů tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až po roce 2004, jsou však stále nižší než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Dorovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci ze starých zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info