Souhrn událostí uplynulých dní – 4. - 6. 5. 2010

Další etapa kampaně Ryba domácí

Ministerstvo zemědělství ČR hodnotí dosavadní průběh kampaně RYBA DOMÁCÍ velmi pozitivně. Kampaň na podporu konzumace sladkovodních ryb, která je spolufinancována Evropským rybářským fondem, byla oficiálně zahájena 1. 9. 2008 a plánována je do konce roku 2011. V současnosti probíhá další fáze kampaně RYBA DOMÁCÍ - letní grilování. Česká republika je známa svou dlouholetou tradicí produkčního rybářství. Kapr a ostatní sladkovodní ryby žijí u nás v přírodních podmínkách a jejich vysokou kvalitu mimo jiné dokládají ochranné známky udělené Evropskou unií.

Záhorka: Letošní úroda obilí bude horší než loňská

Letošní úroda obilí bude kvůli nepříznivému počasí horší než loňská, řekl ČTK Jan Záhorka z Agrární komory. V důsledku dešťů podmáčená půda znemožňuje zemědělcům vyjíždět s technikou do polí, navíc špatně vzcházejí jarní plodiny, zejména ječmen. Loňská sklizeň obilovin 7,832 milionu tun však patřila z dlouhodobého hlediska k nadprůměrným. Obiloviny zaujímají polovinu orné půdy v zemi. "Jarní obiloviny jsou bídné," řekl Záhorka, který očekává určitě nižší výnosy obilí, hlavně jarního ječmene, než v předchozím roce. Extrémní vlhko nesvědčí ani dalším plodinám, například řepce.

BIO společně podporuje AKČR s Billou

Zvýšit podíl domácích biopotravin na trhu je společným cílem Agrární komory ČR a obchodního řetězce Billa. Projekt představily obě organizace novinářům již podruhé na společné tiskové konferenci uspořádané v sídle AKČR v Praze. „Komora se rozhodla otevřeně podpořit celý segment ekologického zemědělství s primárním důrazem na podporu tuzemské výroby a zpracování biopotravin s cílem napomoci prodeji a odbytu české bioprodukce. Jako pilotní projekt byla spuštěna spolupráce a podpora BIO v řetězci Billa.

SZIF loni zprostředkoval dotace za 40,5 miliardy korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) loni zprostředkoval dotace do zemědělství ve výši 40,5 miliardy korun, což bylo zhruba o 11,5 miliardy meziročně více. Vyplývá to z výroční zprávy SZIF za rok 2009, kterou v pondělí projedná vláda. Fond je administrátorem evropských a národních dotací pro zemědělce a kontroluje jejich využívání. Největší podíl na celkových výdajích měly, stejně jako v předchozích letech, přímé platby vyplácené zemědělcům na hektar obhospodařované plochy. Jejich výše dosáhla 25 miliard korun. Téměř pětina podpor - zhruba osm miliard korun - směřovala k farmářům v rámci Programu rozvoje venkova.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info