PET poráží sklo, záloha na vodu má klesnout na 1 kč

Pokud vláda na svém pondělním zasedání odsouhlasí návrh ministerstva průmyslu a sníží zálohu na skleněné lahve na minerálky z 3 na 1 korunu, bude to další krok k úplnému konci skleněných obalů na nealkoholické nápoje.

A současně další krok k úplnému vítězství PET lahví. Umělé hmotě zatím odolává pivo, i když PET lahve se už tlačí rovněž tímto směrem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že nové nařízení vlády, kterým se sníží vratná záloha na lahve 0,7 litru na minerální vodu na jednu korunu, začne platit od srpna.

Návrh zdůvodňuje tím, že v současnosti jsou už jen dvě firmy, které plní minerálky do lahví. Ostatní přešli na umělou hmotu. Tím ovšem podle ministerstva posledním dvěma firmám vznikají příliš vysoké náklady, protože skleněných lahví je na trhu přebytek a obchody jsou pole zákona povinné je od zákazníků odebírat.

Snížením záloh o dvě třetiny se podle ministerstva průmyslu rozloží náklady na všechny články obchodního řetězce od výrobce až po zákazníky

Stát vratným lahvím nepomáhá

Podle Iva Kropáčka z ekologického Hnutí Duha tímto rozhodnutím dostane systém vratných obalů další trhlinu a snížení záloh povede k tomu, že se firmy přebytečných lahví zbaví.

"A navíc samozřejmě platí, že čím je záloha nižší, tím méně lahví se vrátí nazpátek," upozornil Kropáček, podle něhož tak lahve mohou v lepším případě končit v kontejnerech na sklo, v horším pak v obyčejných popelnicích nebo pohozené v přírodě.

Zákazníci sklo nechtějí

Podle Kropáčka se přitom recykluje asi 60 procent PET lahví, ovšem u skla se zpět do oběhu vrací až 97 procent.

"Opakované použití je pro životní prostředí lepší než recyklace," řekl Kropáček.

Supermarkety argumentují, že lidé minerálky a vody ve skleněných lahvích nechtějí a pohodlnější jsou pro ně "petky".

Navzdory tomu, že stát se snaží skleněné, ekologičtější lahve chránit. Před lety nařídil, že všechny velké obchody musí nápoje ve skle nabízet, stanovil i pevnou výši vratné zálohy.

Jak jsem 12 lahvemi vykoupil supermarket

Jenže stát už podle Kropáčka nezajistil, aby skleněné lahve měly skutečně stejné podmínky jako plastové obaly.

Skleněné lahve bývají v supermarketech různě "ukryté", nedají se pohodlně odnášet jako balíky PET lahví s rukojetí, obchody nabízejí jen pár druhů nápojů ve skle, voda ve skle bývá dražší a navíc je jí podle Kropáčkových zkušeností málo.

"Několikrát jsem vykoupil supermarket. Chtěl jsem třeba třináct lahví, ale v obchodě jich měli jen dvanáct," řekl Aktuálně.cz Kropáček.

"Jde přece o to, aby se lidé mohli aspoň sami rozhodnout," dodal Ivo Kropáček z ekologického Hnutí Duha.

Záloha bude platit na všechny pivní lahve

Návrh ministerstva průmyslu, o němž v pondělí rozhodne vláda, kromě snížení zálohy na minerálky z 3 na 1 korunu počítá i s rozšířením zálohy na všechny typy pllitrových pivních lahví s korunkovým uzávěrem.

Platné předpisy totiž pamatují pouze na dva typy lahví, ovšem v posledních letech je v obchodech více druhů. Více než 80 procent trhu s pivem nyní tvoří jiné typy lahví, než které zmiňuje původní nařízení vlády.

Ministerstvo ovšem přiznává, že rozšířením záloh pouze reaguje na zavedenou praxi - záloha se vybírá a vrací na všechny hlavní typy pivních lahví.

"Jde pouze o úpravu legislativy tak, aby odpovídala realitě," řekl Aktuálně.cz Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info