MZe: Zavedení tzv. nitrátové směrnice si v ČR vyžádá 2,8 mld. Kč

Zemědělci budou muset s pomocí peněz z evropských fondů a státního rozpočtu do konce roku 2013 investovat do skladů pro statková hnojiva ve zranitelných oblastech České republiky zhruba 2,80 miliardy korun, aby splnili požadavky takzvané nitrátové směrnice EU. Vyplývá to z aktualizace finančních nákladů na zavedení nitrátové směrnice, kterou pro vládu vypracovalo ministerstvo zemědělství. Kabinet materiál projedná v pondělí.

Soukromý sektor by se měl na financování nákladů potřebných ke splnění nitrátové směrnice podílet částkou zhruba 1,74 miliardy korun. Z fondů EU by měli zemědělci získat 0,783 miliardy korun a ze státního rozpočtu 0,28 miliardy korun. Ve srovnání s odhadem z roku 2008 došlo ke snížení celkových investičních nákladů zhruba o 40 procent. Snížení investičních nákladů oproti roku 2008 způsobil pokles počtu zvířat v letech 2008 a 2009 o více než sedm procent. Zemědělci od roku 2008 na výstavbu skladovacích kapacit použili zhruba 1,6 miliardy korun z Programu rozvoje venkova. Evropská komise požaduje, aby Česko prodloužilo minimální skladovací kapacitu pro všechny typy statkových hnojiv na šest měsíců. Zemědělci tak musí vybudovat nové či rekonstruovat současné sklady hnoje, močůvky a kejdy.

Zranitelné oblasti, ve kterých platí pro zemědělce kvůli ochraně vod před dusičnany některá omezení týkající se například použití hnojiv, v Česku zabírají zhruba polovinu z celkové výměry zemědělské půdy. Rolníci na těchto územích například nesmějí hnojit v některých obdobích a mohou na obhospodařované půdě aplikovat jen limitované množství dusíku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info