Reakce na článek „Ministr končí, na rozloučenou si dal stamilionový tendr“

Ministerstvo zemědělství se důrazně ohrazuje vůči dnešnímu článku redaktorky Sabiny Slonkové, který obsahuje nepřesné a zavádějící údaje.

V článku bylo nepravdivě uvedeno, že resort nechal bez odpovědi otázku, proč se na konec kontraktu na IT služby od společnosti Telefónica nepřipravil v dostatečném předstihu a vše nechal na poslední chvíli, ve skutečnosti redaktorka Slonková tuto otázku vůbec nepoložila. Pokud by tak učinila, dostalo by se jí od MZe následující prosté a transparentní odpovědi:

Příprava výše uvedené veřejné zakázky byla schválena již počátkem ledna 2010 s cílem zajistit odborné garanty v oblasti IT. Účelem bylo zajistit nového poskytovatele IT služeb po skončení platnosti smlouvy a uspořit výdaje stanovené Ministerstvem financí, přičemž řádným vysoutěžením dojde k úspoře až 40 % výdajů MZe v oblasti IT. Vzhledem ke složitosti a náročnosti příprav souvisejících se zadávací dokumentací nebylo možné vybrat nového poskytovatele podpory IT pro MZe již od 1. 4. 2010. Smlouva o podpoře IT skončila k 31. 3. 2010 s tím, že od 1.4. do 31. 12. 2010 provede MZe nová výběrová řízení tak, aby veškerý chod IT služeb byl zajištěn od 1. 1. 2011 nově vybraným poskytovatelem.

K další zmiňované zakázce MZe uvádí, že zmíněných 9 miliónů Kč nebylo vydáno na propagaci MZe, ale jedná se o veřejnou zakázku na komplexní grafické, tiskové a fotografické služby spojené s výrobou informačních materiálů v rámci informačních povinností MZe vůči odborné i laické veřejnosti. Nejde tedy o marketingové priority současného nebo příštího ministra. Tato zakázka byla uzavřená 26. 11. 2008, končí tedy 26. 11. 2010, a proto byla vypsána v těchto dnech, aby došlo k řádnému vysoutěžení firem.

Závěrem zdůrazňujeme, že veškerá výběrová řízení vypisována MZe pod vedením ministra Jakuba Šebesty jsou průhledná a jsou uzavírána v souladu se zákonem.

Odkaz na článek zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info