Medu bude letos málo, může za to deštivé jaro

„Že by mohl hrozit nějaký průšvih, mě napadlo hned, když mě začaly včelky píchat. Jinak to nedělají. Podíval jsem se do úlů a žádný med tam nebyl. Co nasbíraly, to spotřebovaly,“ říká včelař Bohuslav Toman.

Podle včelařů může za letošní bídnou snůšku medu hlavně deštivé počasí, které trvalo například na severovýchodě republiky od konce dubna až do počátku června.

Hlavně aby už nepršelo

„To, že zima byla dlouhá a mrazivá, včelám vyhovovalo. Bylo dobré, že se v březnu oteplilo, ale pak včelám uškodily deště. Včely se proto nemohly dostat na květy ovocných stromů. Nektar v květech byl navíc hodně zředěný vodou,“ vysvětlil předseda okresního výboru Českého svazu včelařů v Ostravě Čestmír Gazda.

Podle něj tak byla velmi slabá jarní snůška medu. „Jaká bude úroda takzvaného spadkového neboli medovicového medu, bude záležet hodně na dalším vývoji počasí. Začínají kvést akáty, včelky by měly nějaký med nasbírat. Chce to jen, aby se udrželo to pěkné počasí z posledních dnů a už tolik nepršelo,“ dodal Gazda.

Z regálů snad med nezmizí

Podle něj jsou ale zkušení včelaři zvyklí na to, že se úroda nebilancuje každý rok, ale hodnotí se celé desetiletí. „S tím, že proprší celé jaro, nebo počasí včelkám jinak nepřeje, včelaři musejí počítat,“ uvedl dále předseda okresního výboru ostravských včelařů. Podle něj se ale spotřebitelé ani při letošní slabší úrodě nemusejí obávat, že med neseženou. „Při průměrné spotřebě 0,75 kilogramu na obyvatele naší republiky a rok by taková situace nastat neměla. Na druhé straně je ale pravda, že už dlouho nebyla včelstva tak zesláblá, jak jsou letos,“ doplnil včelař.

Místopředseda Okresního výboru Českého svazu včelařů v Ostravě Bohuslav Toman dodal, že mírné zvýšení cen medu lze při letošní neúrodě očekávat. „V prodejně našeho včelařského družstva ale budeme mít určitě medu dostatek. Máme zásoby, smluvně máme zajištěny i další dodávky,“ dodal Toman. V ostravské prodejně včelařského družstva prodávají v současnosti kilovku za 120 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info