Lesníci v Novohradských horách nápor kůrovců zvládají

Nové Hrady, 8. června 2010 - Oteplení minulých dní opět aktivizovalo kůrovce. Nárůst odchytů v lapačích i nálet na lapácích tuto skutečnost potvrzují. Náročné úkoly v ochraně lesa proto opět nabírají na obrátkách. Platí to i o lesnících na lesní správě LČR Nové Hrady.

Lesní správa LČR Nové Hrady byla v posledních letech nejvíce postižena živelnými kalamitami. Nejdříve, v roce 2006, to byla kalamita sněhová, při které padlo za oběť 290 tisíc m3 dříví. V roce 2007 to byla větrná kalamita Kyrill s objemem 650 tisíc m3 (11 % objemu v rámci celého s.p. LČR), a v roce 2008 to završila větrná kalamita Emma, která má na svědomí 130 tisíc m3. Celkem tedy bylo nutné za tyto tři roky vytěžit jen v důsledku těchto kalamit 1 070 tisíc m3 dříví, což odpovídá obvyklé těžbě za 7,5 roku (obvyklá těžba se pohybuje okolo 140 tisíc m3 ročně)!

Kromě obrovského nárůstu nutnosti uměle obnovit vzniklé holiny, o to větším, že v uvedené oblasti byla dlouhodobě podporována obnova přirozená bez rozsáhlých holin, tak došlo k částečnému nárůstu populace kůrovců. V loňském roce tak bylo zpracováno 58 tisíc m3 kůrovcem napadeného dříví i přesto, že bylo použito k obraně více než 7,7 tisíc lapáků a více než 600 lapačů. I když tento stav svým rozsahem zdaleka nedosahuje problému v národním parku Šumava, kde bylo v loňském roce zahubeno kůrovcem okolo 600 tisíc m3, chtějí LČR objem kůrovců co nejdříve vrátit do stavu, který zde byl dlouhá léta před uvedenými kalamitami, kdy kůrovec byl bezeškodnou součástí přírody.

„V letošním roce jsme proto ještě více posílili obranná opatření. Máme prozatím položeno již více než 18 tisíc lapáků, instalováno téměř 800 lapačů a dále tisíc jiných obranných opatření (stojících a otrávených lapáků), které průběžně s ohledem na výši odchytů doplňujeme,“ říká Ing. Karel Trůbl, ředitel krajského ředitelství LČR v Českých Budějovicích.

„Kromě toho bylo od počátku roku na lesní správě zpracováno 3800 m3 nově nalezeného kůrovcového dříví. Důkladná příprava a nízké objemy kůrovcového dříví nám umožňují nalezené stromy zpracovávat průběžně, což má kladný vliv na účinnost obrany proti kůrovcům. Předpokládáme proto, že se situace v průběhu roku bude zlepšovat a krásné porosty Novohradských hor zůstanou zachovány,“ dodává Karel Trůbl.

V současnosti je na lesní správě Nové Hrady nejsložitější situace v okolí nejstarší české rezervace Žofínský prales. I přes to, že jádro rezervace je převážně bukové, smrk je v pralese rovněž zastoupen v nezanedbatelném množství. Kůrovec v minulých letech napadl tyto smrkové porosty a v současné době ohrožuje i porosty s pralesem sousedící. Lesní správa N. Hrady průběžně konzultuje s orgány ochrany přírody celkový stav a vývoj situace.

S ohledem na společný cíl a díky oboustranné komunikaci na vysoké odborné úrovni se nám daří nalézat vhodná řešení. Přesto, díky nepředvídatelnosti mnoha přírodních procesů, i v tomto případě budou LČR neustále situaci monitorovat. Naší snahou společně s orgány ochrany přírody je volit takové postupy, aby byla provedená opatření úspěšná jak z hlediska lesnického, tak i z hlediska principů ochrany přírody.

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info