Souhrn událostí uplynulého dne - 8.6.2010

Vláda aktualizovala strategii financování ochrany vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů

Na základě posledních šetření mapujících aktuální stav plnění podmínek směrnice Rady 91/676/EHS o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (nitrátové směrnice) orientované na ochranu a nakládání s vodními zdroji, byla dle usnesení vlády ČR ze dne 9. června 2008 č. 693 aktualizována Strategie financování implementace nitrátové směrnice. Předkládaný návrh byl dnes na jednání vlády schválen.

Medu bude letos málo, může za to deštivé jaro

„Že by mohl hrozit nějaký průšvih, mě napadlo hned, když mě začaly včelky píchat. Jinak to nedělají. Podíval jsem se do úlů a žádný med tam nebyl. Co nasbíraly, to spotřebovaly,“ říká včelař Bohuslav Toman. Podle včelařů může za letošní bídnou snůšku medu hlavně deštivé počasí, které trvalo například na severovýchodě republiky od konce dubna až do počátku června. „To, že zima byla dlouhá a mrazivá, včelám vyhovovalo. Bylo dobré, že se v březnu oteplilo, ale pak včelám uškodily deště. Včely se proto nemohly dostat na květy ovocných stromů. Nektar v květech byl navíc hodně zředěný vodou.“

Sklizeň obilí bude podle odhadu AK až o 15 procent nižší než loni

Letošní úroda obilí bude v následku jarních prudkých dešťů a povodní podle odhadu Agrární komory až o 15 procent nižší než v loňském roce, řekl dnes ČTK prezident komory Jan Veleba. Loňská sklizeň obilovin 7,832 milionu tun patřila z dlouhodobého hlediska k nadprůměrným. Obiloviny zaujímají polovinu orné půdy v zemi. Podle Veleby je sklizeň ohrožena nejen v místech zasažených v uplynulých týdnech povodněmi, ale i na dalších, po deštích podmáčených polích. "Toto bude tlačit na růst cen obilí. O tom, jestli ceny skutečně porostou nebo ne, rozhodnou poměry na trhu, minimálně v Evropě," řekl ČTK Veleba.

Zpráva o činnosti SZIF a čerpání finančních prostředků za rok 2009

Ministr zemědělství Jakub Šebesta na dnešním jednání vlády předložil materiál „Výroční zpráva o činnosti Státního zemědělského intervenčního fondu a čerpání finančních prostředků za rok 2009“. „SZIF je správcem evropských dotací do zemědělského sektoru a zároveň kontrolním orgánem, který sleduje správnost využívání těchto prostředků. Celková výše evropských dotací za rok 2009 dosáhla přibližně 40,5 miliardy korun. Největší podíl z celkových výdajů - 25 miliard korun směřoval na přímé platby a téměř 8 miliard korun na Program rozvoje venkova,“ uvedl ministr Šebesta.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info