V centru Prahy přibude pravidelné farmářské tržiště

Živé ryby, čerstvou zeleninu a ovoce přímo z rukou pěstitele, tradiční i celozrnné pečivo, kvalitní domácí uzeniny, sýry či kravské mléko ze soukromých farem. To vše si budou moci každou sobotu odnášet přímo od farmářů návštěvníci tržiště Náplavka v Praze na Výtoni.

Od této soboty by se z toho měl stát zvyk: čeští farmáři, malopěstitelé a malochovatelé budou od 12. června nabízet své zboží pravidelně každý týden na farmářském tržišti přímo uprostřed metropole. K podobně koncipovaným trhům v Dejvicích a na Kubánském náměstí v Praze 10 tak přibude další místo, kde se budou pravidelně scházet milovníci domácích a podomácku vyráběných potravin či surovin.

Pořadatelé trhů si slibují, že pražští zájemci o zboží z farem již nebudou muset dojíždět pro maso, sýr či zeleninu dlouhé kilometry. Místo toho přijedou farmáři každou sobotu do metropole nabízet své zboží "lidem z města". Od 9 do 16 hodin by mělo tržiště pravidelně zaplňovat prostor mezi Palackého mostem a Železničním mostem. Přímo na nábřeží Vltavy se tak budou prodávat i živé ryby.

Hit? Pstruh duhový a Siven americký

"Vedle čerstvé zeleniny od pěstitelů z Polabí mohou návštěvníci očekávat již v den zahájení české jahody, později třešně, višně a meruňky. Podle sezóny se objeví i dýně, pórek, patison a mnoho další české zeleniny," říká Šárka Sedláčková z občanského sdružení Archetyp, které tržiště bude provozovat. Na své si podle Sedláčkové přijdou také milovníci kvalitních uzenin a masa, kozích, ovčích a kravských sýrů z farem z jižních Čech, Vysočiny, ale i Orlického podhůří.

Na trhu by nemělo chybět ani pekařství, poslední sazenice a květiny. Skutečným hitem budou podle organizátorů jistě čerstvé ryby z pstruhové farmy. Pstruha duhového a sivena amerického si zákazníci budou moci koupit jak živého, tak již připraveného k tepelné úpravě. Přímo na místě budou také k ochutnání čerstvé ryby na grilu a občerstvení jako káva či čaj.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info