Spotřeba vína dál roste, letošek patří růžovým

Ve víně je pravda, praví známé rčení. A Češi těmto slovům přikládají čím dál větší váhu.

Zatímco na začátku devadesátých let se u nás ročně vypilo jen zhruba 11 litrů na hlavu, v posledních letech se konzumace začíná zvedat. „Podle předběžných údajů to zatím vypadá, že za minulý rok se u nás konzumace na hlavu zvedne až na 19 litrů, což je potěšující zpráva,“ potvrdil Deníku ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Červená vína postupně získávají své příznivce

Dlouhou dobu u nás převažoval stav, kdy spotřeba bílých vín převládala nad červenými. V posledních letech ale červená vína získávají na oblibě a rovným dílem si dělí trh s bílým, což tuzemské vinaře přivedlo k zajímavé úvaze: chtějí se prosadit s víny růžovými. A to tak, že jejich propagaci zasvětí celou letošní sezonu.

Ideální v létě

Minulý týden například v Mikulově Vinařský fond a Národní vinařské centrum uspořádaly festival růžových vín. „Letošní rok bychom rádi zasvětili růžovým vínům. Chceme je prezentovat jako osvěžující nápoj zvlášť vhodný pro letní dny, protože se pije značně nachlazené,“ přibližuje Machovec. Zvlášť moravští vinaři mají co nabídnout. Růžové víno pro letošní sezonu nabízí téměř všichni větší či menší producenti, například vinařství Volařík, Michlovský, či Kosík.

A všichni svorně tvrdí, že je o něj zájem, i když je to zlomek spotřeby – nyní asi pět procent. To sice není moc, ovšem ještě před dvěma roky byla spotřeba o tři procenta nižší. Růžová vína však letos nebudou jediným lákadlem. Políčeno mají vinaři i na cykloturisty. Vinařská cyklistika u nás letos slaví deset let a může se pochlubit kulatým číslem. Mezi vinohrady na jižní Moravě v tuto chvíli vede už 1200 kilometrů značených tras. Vévodí jim 290 kilometrů dlouhá Moravská vinná stezka vedoucí ze Znojma až do Uherského Hradiště.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info