„Nepřítelem“ chovatele může být jaro, léto, podzim i zima

Pokud chovatel nepočítá s riziky počasí, které se předvídatelným způsobem mění v závislosti na ročních obdobích, může se dostat do problémů.

Pohovořme o jaru a počínajícím létě. Na jaře dochází konzervované krmení a přechází se na čerstvé, to se týká zejména býložravců a zejména přežvýkavců. Měnící se teploty mohou způsobit „zkažení“ krmení, a to ať už jde například o zapaření či zplesnivění. Problémy mohou nastat s napájecí vodou a její kvalitou. Na jaře a v létě se „aktivizují“ všichni možní cizopasníci a parazité, jde o hmyz a vnější parazity (ektoparazity), ale i o vnitřní – endoparazity. Nyní je také čas na prověření zejména venkovních napajedel, pozor například na zabahněná a zarostlá napajedla – nebezpečí motolice.

Určitě je dobré upozornit na možné potíže při přesunech zvířat, zejména v očekávaných vedrech. Stejně jako při cestování s domácími mazlíčky (psy a kočkami) je dobré transporty plánovat na dobu ranního chladu.

A pozor také na větrání chovatelských zařízení, kde se počítá s nucenou ventilací. Že se dá problémům předejít, svědčí hlášený výpadek proudu v drůbežárně na Brněnsku v uplynulých dnech, kdy majitel včas požádal o pomoc hasiče, kteří pomohli zajistit náhradní zdroj a180 000 slepic bylo zachráněno.

Problémy s vysokými teplotami se mohou týkat pochopitelně i výrobců potravin, v tomto případě živočišného původu. A nejen jich, ale i dopravců. Veterinární předpisy, které tyto činnosti upravují, stanoví takové podmínky, aby rizika narušení či kontaminace surovin a potravin byla eliminována. To znamená, že v každém případě musejí být dodržovány podmínky chladicího řetězce. V prostředcích využívaných pro přepravu jsou například instalovány teploměry a zařízení registrující výkyvy teploty. Toto vše je i předmětem kontrol státního veterinárního dozoru. V poslední době nezaznamenáváme problémů. Ovšem je třeba opět upozornit zákazníky, že při nákupu potravin, zejména ve vedrech, musejí dbát na to, aby si zdravotně nezávadnou potravinu neznehodnotili sami špatným transportem.

Takže pozor, po jaru přichází léto!

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info