Včelaři mají strach z deštivého a chladného počasí

Se sluníčkem včely konečně vylétly a na akátech a hořčici se snaží dohnat, co zameškaly.

Medu z první jarní snůšky budou mít včelaři na Mělnicku málo. Může za to počasí, které včelám příliš nepřálo. Řepka totiž kvetla brzy, v chladných dnech, kdy byla ještě některá včelstva slabá. A když konečně přišlo oteplení, stále pršelo.

Slabou jarní snůšku medu potvrzuje také včelař Jaromír Kratochvíl z Byšic. „Nejhorší bylo chladné a deštivé počasí, které uhodilo, když byly včely v plné síle. Nektar tak sbírat nemohly,“ připomněl byšický včelař a dodal, že med letos ještě nevytáčel, protože včely medníky zaplnily sotva do poloviny.'

„V současné době, kdy na Mělnicku kvetou zejména akáty, hořčice a červený jetel, se počasí naštěstí trochu umoudřilo. Pokud už teplota nebude výrazně klesat a nebude ani pršet, mohly by včely všechno ještě dohnat,“ vysvětlil Jaromír Kratochvíl.

Podle vedoucího Výzkumné stanice včelařské v Liběchově Luboše Skuhrovce je na hodnocení letošní včelařské sezony ještě brzy.

„První snůška byla opravdu slabá, ale nedá se zatím říci, že by byl proto letošní rok katastrofální. Pokud by ovšem včelařům, kterých každým rokem značně ubývá, počasí nepřálo, nebyla by skutečně produkce medu velká,“ konstatoval vedoucí výzkumné stanice.

Včelí rojení

Včelaře na území celé České republiky netrápí jen malá snůška medu, ale také odlétání rojů včel z jejich včelstev.

„Včely během chladných květnových dní dostaly z nedostatku práce rojovou náladu. Silné roje dělnic se starou matkou odlétají a uvolňují místo líhnoucím se včelám a mladé matce. Mladušky ale potom nestačí nabízenou snůšku zvládnout,“ uvedl Kratochvíl a řekl, že je pro včelaře smutné, když sleduje, jak mu roje včel, které by měly snášet nektar, mizejí v korunách vysokých stromů.

Byšický včelař připomněl, že je nebezpečné usazovat do včelínů roje neznámého původu. Hrozí totiž zavlečení včelího moru, který by všechna včelstva zlikvidoval.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info