Souhrn událostí uplynulého dne - 9.6.2010

Ministryně Bízková: První kroky ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji jsme již udělali, další budou následovat ještě letos

Ministryně životního prostředí Rut Bízková dnes shrnula dosavadní práci svého resortu v oblasti řešení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Právě zlepšení ovzduší v tomto regionu je jednou z hlavních priorit, které si ministryně při nástupu do funkce v polovině dubna stanovila. Od té doby Ministerstvo životního prostředí uskutečnilo řadu konkrétních kroků.

Ekologičtí experti chtějí diskutovat o zavedení ekologického cla

Ekologičtí experti rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV chtějí, aby vláda prosazovala zavedení ekologického cla na výrobky, jejichž vznik zatěžuje životní prostředí. Vyjednavač Věcí veřejných Vít Bárta ČTK řekl, že partneři názor jeho strany na zavedení cel na evropské úrovni akceptovali a doporučí, aby se formulace o ekologickém clu stala náplní práce týmu, který se zabývá zahraniční politikou. Podle informací ministerstva financí ale musí jakékoliv změny v celním sazebníku schválit celá Evropská unie. Členské státy nemají v oblasti stanovení cel žádné pravomoci.

Spotřeba vína dál roste, letošek patří růžovým

Ve víně je pravda, praví známé rčení. A Češi těmto slovům přikládají čím dál větší váhu. Zatímco na začátku devadesátých let se u nás ročně vypilo jen zhruba 11 litrů na hlavu, v posledních letech se konzumace začíná zvedat. „Podle předběžných údajů to zatím vypadá, že za minulý rok se u nás konzumace na hlavu zvedne až na 19 litrů, což je potěšující zpráva,“ potvrdil Deníku ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Potravinářská inspekce odhalila nebezpečný doplněk stravy, letos již třetí

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dlouhodobě věnuje zvýšenou pozornost kontrole doplňků stravy, zvláště z pohledu bezpečnosti. V loňském roce inspekce varovala před pěti nebezpečnými doplňky, v letošním roce řeší už třetí případ. Laboratorní rozbory totiž odhalily přítomnost látky aildenafil u doplňku stravy Man Power deklarujícím podporu mužské potence, který byl do ČR dovezen z Estonska. Dle zdravotního hodnocení Ministerstva zdravotnictví ČR je potravina obsahující tuto látku zdraví nebezpečná.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info