Lesy ČR představily koncepci pro nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin na období dalších 10 let

Lesy ČR představily nový dokument nazvaný „Koncepce zachování a reprodukce genových zdrojů lesních dřevin u Lesů České republiky, s. p. na období 2010 – 2019“. Stalo se tak na semináři v Hradci Králové pořádaném ve spolupráci s Českou lesnickou společností a Sdružením lesních školkařů.

Kvalitní obnova lesních porostů vyžaduje systematickou a dlouhodobou péči o genofond lesních dřevin. „Lesy ČR si uvědomují, že jedině tak je možné zaručit, aby porosty splňovaly vhodný genetický základ, svým složením odpovídaly cílové druhové skladbě a v budoucnu tak dávaly záruku nejen produkce dříví, ale i stability lesních ekosystémů,“ říká výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov.

Právě představená nová koncepce je historicky celkově třetí v pořadí. První koncepci zachování a reprodukce genových zdrojů lesních dřevin zpracoval podnik krátce po svém vzniku a to na období 1994 – 1999; druhá koncepce platila pro léta 2000 – 2009.

Podnik nově posiluje roli Semenářského závodu Lesů ČR v Týništi nad Orlicí, jediného svého druhu u nás, který zajišťuje luštění a péči o semena lesních dřevin od sběru až po předosevní přípravu. Semenářský závod tuto službu poskytuje i ostatním vlastníkům lesa a školkařským provozům pěstujícím sazenice lesních dřevin, čímž významně přispívá k zajištění obnovy lesa v celé České republice.

Lesy ČR v rámci trvale udržitelného hospodaření v lesích využívají rovněž přirozené obnovy, kterou je zajištěna obnova přibližně 23 % všech obnovovaných ploch. Péče o geneticky cenné porosty je zajišťována prostřednictvím genových základen, ve kterých je přirozená obnova základní zásadou péče o jejich zachování.

V Hradci Králové, 10. června 2010

Zbyněk Boublík

tiskový mluvčí LČR, s. p.

Tel.: 724 813 301

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o čtvrtinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info