Ředitel Lesů ČR otálí s tendrem, firmy chtějí jeho hlavu

Zpracovatelé dřeva požadují odvolání generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky. Svatopluk Sýkora je podle nich nedochvilný při vypisování nových tendrů na práce ve státních lesech. Proto se zástupci dřevařských podniků obrátili na ministra zemědělství Jakuba Šebestu.

Firmy sdružené ve Společenstvu dřevozpracujících podniků (SDP) varují před tím, že kvůli liknavosti ředitele hrozí zastavení těžby od ledna 2011 a nedostatek dřeva na trhu. Uvedla to jejich mluvčí Zdeňka Besedová. "Nejvyšší management LČR svojí nečinností přímo ohrožuje fungování mnoha dřevozpracujících firem a tím jsou ohroženy i tisíce pracovních míst v převážně venkovských regionech," uvádí sdružení ve výzvě. Společenstvo sdružuje kolem 80 firem s celkovou roční zpracovatelskou kapacitou 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Pracuje v nich kolem 6 tisíc lidí. Reakci Lesů ČR se zatím nepodařilo získat.

Lesům České republiky patří polovina lesů v zemi. Současné smlouvy na lesnické práce v těchto lesích končí k poslednímu prosinci. Připravovaný velký tendr na práce a prodej dřeva do roku 2020 v hodnotě 16 miliard korun podnik Lesy ČR zrušil 17. května. Tendr kritizovali politici, ekologové i lesnické podniky. Tvrdili, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Výhrady měl i antimonopolní úřad.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík v květnu uvedl, že nový tendr by chtěl podnik vypsat po volbách, pravděpodobně v červnu. Podle Besedové ale zástupci zpracovatelů nemají o dalším postupu žádné informace. "Nejvyšší management Lesů ČR buď pracuje skrytě, anebo nic nepřipravuje," řekla.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010. Těžařské firmy si prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva si prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent vytěženého dřeva si prodají těžařské firmy. Zbývající desetinu dřeva měli vítězové tendrů prodávat přes veřejné trhy, například komoditní burzu či elektronickou aukci.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info