Včelaři dostanou půl milionu na nové úly

Včelaři na Liberecku mohou podobně jako loni počítat s finanční pomocí. Kdo potřebuje nové úly, včelařské kukly nebo drobné vybavení pro péči o své šestinohé miláčky, může od září žádat Liberecký kraj o dotaci. Do grantového fondu na podporu včelařství totiž přibude půl milionu korun.

„Tento fond zde byl již vloni, je určen především pro mladé a začínající včelaře,“ vzpomíná předseda okresního výboru Svazu včelařů Vladimír Davídek. „Loni byl o peníze velký zájem, letos ale budou někteří včelaři žádat o peníze z jiných zdrojů,“ dodal.

Minulý rok kraj uvolnil tu samou částku, ale musel ji nakonec navýšit na osm set tisíc korun. Zájem včelařů byl totiž obrovský – dohromady zažádali skoro o tři miliony korun.

„Dotační fond budeme podle možností navyšovat i letos,“ slibuje krajský radní Jaroslav Podzimek

Medu bude málo

„Dotace se jistě budou hodit,“ řekl liberecký včelař Vladimír Tomáš. „V květnu hodně pršelo, takže včely nemohly vylétnout a medu bude málo,“ vysvětlil. Na druhou stranu ale bude hodně včel, neboť pokud nemůžou pracovat, rojí se. „Podařilo se nám navíc zlikvidovat roztoče, který nám loni a předloni likvidoval včelstva,“ libuje si Vladimír Tomáš.

Žádost o včelařskou dotaci lze podat od prvního do třicátého září, jeden žadatel může dostat až 50 000 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info