Souhrn událostí uplynulých dní - 11. – 13.6.2010

Obilí je podmáčené, úroda bude letos slabá

Dlouhá zima, deštivé jaro, málo slunce - to jsou pro zemědělce ty nejhorší představy. Obavy o letošní úrodu tak mají prakticky všichni, nejvíc ale pochopitelně ti, které půda živí. Předseda představenstva akciové společnosti Rostěnice Vítězslav Navrátil předpokládá, že letos bude u obilovin ztráta minimálně třicetiprocentní. „Voda v podstatě zastavila růst kořenové soustavy u obilovin,“ vysvětluje Navrátil. Ten ale ještě neztrácí naději. „Pokud se do období žní dokáže hlavní vrstva vysušit, ztráty by nemusely bát tak velké.

MZe: Peníze na likvidaci povodňových škod budou do července

Vodohospodáři získají 150 milionů korun na odstraňování letošních povodňových škod na státním majetku ještě během června a července. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová. Uvolnění peněz z vlastního rozpočtu umožnila ministerstvu zemědělství koncem května vláda. Ministerstvo odhaduje škody na vodních tocích a dílech Moravy a Slezska na 500 až 700 milionů korun. Zhruba 40 milionů korun ministerstvo uvolní z programu na podporu závlahových systémů, z prostředků Operace státních finančních aktiv půjde dalších 50 milionů.

Včelaři dostanou půl milionu na nové úly

Včelaři na Liberecku mohou podobně jako loni počítat s finanční pomocí. Kdo potřebuje nové úly, včelařské kukly nebo drobné vybavení pro péči o své šestinohé miláčky, může od září žádat Liberecký kraj o dotaci. Do grantového fondu na podporu včelařství totiž přibude půl milionu korun. „Tento fond zde byl již vloni, je určen především pro mladé a začínající včelaře,“ vzpomíná předseda okresního výboru Svazu včelařů Vladimír Davídek. „Loni byl o peníze velký zájem, letos ale budou někteří včelaři žádat o peníze z jiných zdrojů,“ dodal.

Jednotné standardy ochrany zvířat

Akční plán ochrany zvířat by měl podle názoru švédské europoslankyně Paulsen sjednotit standardy ochrany zvířat stejně jako sankce za jejich nedodržování. Evropská poslankyně Marit Paulsen ze Švédska při představování svojí zprávy o Akčním plánu ochrany zvířat v EU na období let 2006 až 2010 požadovala zavedení jednotných standardů ochrany zvířat a jednotných sankcí v rámci celé Evropské unie. Současně požadovala v Zemědělském výboru Evropského parlamentu zavedení zákazu importu výrobků živočišného původu, které tyto standardy ochrany zvířat nebudou splňovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info