Českým pivovarům klesly po zdražení prodeje

Českým pivovarům v prvních čtyřech měsících roku klesly prodeje o více než deset procent, řekl dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Pokles prodejů v restauracích i obchodech podle pivovarníků způsobilo lednové zdražení piva. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Podle Veselého se poptávka po pivu výrazně snížila ihned po zdražení v lednu, kdy prodej klesl meziročně o více než 15 procent, v únoru pak o více než devět procent. Březnový nárůst o půl procenta dal pivovarníkům naději na zlepšení situace, v dubnu však nastal opět propad prodejů o více než 14 procent.

"To je nepříjemná zpráva nejen pro pivovarský sektor, ale i odvětví, která jsou na prodeji piva bezprostředně závislá, obchody a zejména restaurace," uvedl Veselý. Podle výrobců piva nedávná analýza společnosti PricewaterhouseCoopers prokázala, že po zvýšení spotřební daně u piva o 40 haléřů poklesne spotřeba nápoje v peněžním vyjádření o 1,4 miliardy korun. Pokles spotřeby piva by následně ovlivnil zaměstnanost v pohostinských službách i pivovarech. To by ve svém důsledku představovalo dodatečné náklady nastátní rozpočet ve výši téměř 1,2 miliardy korun, uvádí pivovarský svaz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info