Souhrn událostí uplynulých dní - 14.6.2010

Českým pivovarům klesly po zdražení prodeje

Českým pivovarům v prvních čtyřech měsících roku klesly prodeje o více než deset procent, řekl dnes výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Pokles prodejů v restauracích i obchodech podle pivovarníků způsobilo lednové zdražení piva. Spotřební daň u piva se od ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr, většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Podle Veselého se poptávka po pivu výrazně snížila ihned po zdražení v lednu, kdy prodej klesl meziročně o více než 15 procent, v únoru pak o více než devět procent.

Vláda dnes schválila materiál MŽP o nastavení pravidel uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek a nákupech státní správy a samosprávy

Na dnešním jednání (14.6.2010) vláda schválila materiál předložený MŽP, který se zabývá Pravidly uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek a nákupech státní správy a samosprávy a naplňuje tak Sdělení Evropské komise k veřejným zakázkám pro lepší životní prostředí. Cílem materiálu je transparentní a systematické uplatňování environmentálních požadavků při zadávání veřejných zakázek státní správou v určených skupinách výrobků, které by měly být pro oblasti kancelářského nábytku a nákupu výpočetní techniky uplatňovány již od 1. listopadu 2010.

Návrh vyvlastňovacího zákona za hranicí ústavnosti

Vyvlastňování je vždy násilným činem. V českých zemích máme s vyvlastňování majetku, zvláště pak půdy, již tradici. Pomineme-li ranný středověk s loupeživými rytíři, následují revoluční vzedmutí doby husitské, a pobělohorského pronásledování. V dalších obdobích už nastupuje stát. Po roce 1918 bylo nutné vyrovnat účty s cizáckou šlechtou a po roce 1945 potrestat zrádce a kolaboranty. K nejbrutálnějšímu vyvlastňování však dochází po roce 1948.

Šetrný rybolov rychle zakotvuje v Česku

Ekologické značky pomáhají zákazníkům vybírat produkty, při jejichž lovu neumírají delfíni a netrpí mořské ekosystém. Když před lety odvysílaly americké televizní stanice drastické záběry delfínů umírajících v sítích kvůli lovu tuňáků, vyvolalo to velkou bouři veřejného mínění. Pod jeho tlakem pak američtí obchodníci přestali nakupovat rybí výrobky od všech společností, které nezaručily, že při získávání úlovky zbytečně nehynou delfíni. Na plechovkách s masem tuňáků se objevila značka „Bezpečné pro delfíny“ (Doplhin Safe).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info