Biomléko a mléčné biovýrobky na evropských trzích

Přehled nejdůležitějších evropských trhů pro mléčné biopotraviny. Nejnovější statistický rozbor.

Produkce a obchod s biomlékem v Evropě

V roce 2008 bylo v Německu vyprodukováno celkem 461 milionů kilogramů biomléka. Německo je tak největším evropským producentem biomléka, před Dánskem, Rakouskem a Velkou Británií.

Podíl biomléka na celkové produkci mléka je ovšem v Německu jen 1,7 %, ve Velké Británii je to 3,4 %, v Dánsku 9,6 % a v Rakousku dokonce 12,8 %.

Trhy s biomlékem ve státech Beneluxu, Velké Británie, Dánska, Francie, Rakouska, Německa a Itálie jsou úzce provázané. Není to dáno nedostatkem suroviny, ale spíše poptávkou po zahraničních výrobcích. Na většině těchto trhů je na konci roku 2009 znát mírná nadprodukce.

Německo dováží biomléko a mléčný výrobky z Dánska a Rakouska, ale vyváží mléko do Francie. Francie kromě Německa dováží biomléko a mléčné biovýrobky také z Velké Británie. Naopak, do zbytku Evropy Francie vyváží biosýry.

Spotřeba biomléka

Kategorie mléko a mléčné výrobky se na nejvyspělejších evropských biotrzích podílí na celkové spotřebě dané kategorie až 8 % (Dánsko). Ve Švýcarsku je to přibližně 7,5 %, v Rakousku necelých 7 %. Ve Velké Británii byl podíl přibližně 4,5 % a v Nizozemí necelá 4 %.

Lídrem ve spotřebě čerstvého biomléka je Švédsko. Zde činí podíl čerstvého biomléka na celkové spotřebě mléka téměř 19 %. V Rakousku se spotřebuje zhruba 15 % mléka v biokvalitě. Ve Švýcarsku je to 14 % a v Německu necelých 12 %.

Spotřeba másla je nejvyšší v Rakousku, kde se jedná o zhruba 9 %. V Německu, Švédsku a Nizozemí se jedná zhruba o 2% podíl na celkové spotřebě másla.

Pokud se podíváme na dostupná data o spotřebě biojogurtů, pak zjistíme, že se spotřeba ve Švýcarsku a ve Švédsku pohybuje zhruba okolo 8 % z celkové spotřeby jogurtů. V Německu jsou to pouze 3 %.

V kategorii sýry je situace mezi uvedenými státy víceméně vyrovnaná. Spotřeba biosýrů se v Německu, Rakousku, Dánsku a Švýcarsku pohybuje okolo 4 %.

Celý obsáhlý text včetně grafů najdete na: http://www.bio-info.cz/zpravy/biomleko-a-mlecne-biovyrobky-na-evropskych-trzich

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info