Schodek agrárního obchodu se dál zvětšuje

Bilance zahraničního obchodu se zemědělskými produkty a potravinami je záporná nepřetržitě od roku 1993

PRAHA - Saldo zahraničního obchodu se zemědělskými produkty a potravinami za leden až duben skončilo schodkem 10,39 miliardy korun, což je meziročně přibližně o 180 milionů horší výsledek.

Z České republiky bylo za první čtyři měsíce roku vyvezeno zboží za 34,09 miliardy, dovozy dosáhly 44,48 miliardy korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných Zemědělským svazem ČR, čísla vycházejí z celní statistiky Českého statistického úřadu. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993. Svaz odhaduje, že by schodek agrárního zahraničního obchodu za celý letošní rok měl vzrůst na 30 miliard korun z loňských 29,67 miliardy.

Zhoršila se zejména bilance zahraničního obchodu s obilovinami o více než 1,5 miliardy korun. Snížení kladného salda na 1,42 miliardy zapříčinil pokles vývozu obilí z loňských téměř čtyř miliard na letošní 2,3 miliardy korun. Podle předsedy svazu Miroslava Jirovského za snížením vývozu obilí stojí vyšší intervenční nákupy obilí, vzrostly také jeho zásoby. »Letos budeme do žní vstupovat řádově s 1,7 milionu tun (zásob), standardní úroveň je kolem milionu tun,« řekl k tomu Jirovský.

O více než 300 milionů na 3,87 miliardy se prohloubilo dlouhodobě záporné saldo České republiky s masem a droby. Zahraniční zpracovatelé do země vyvezli této komodity za více než pět miliard korun. Dovoz masa do ČR stále roste. Například u nejoblíbenějšího vepřového se podíl dovozů na celkové spotřebě již blíží 50 procentům.

Horší výsledek než o rok dříve zaznamenalo též obchodování s mlékem, vejci a medem, přestože bylo téměř 700 milionů v plusu. Čeští producenti sice vyváželi více než v roce 2009, nárůst importu byl však vyšší.

Kladným saldem skončilo devět skupin patřících dle celního sazebníku mezi agrární komodity, u patnácti položek byla bilance záporná. Kladný výsledek zaznamenali statistici například u živých zvířat, mlýnských výrobků, olejnin, cukru a cukrovinek či nápojů. Z 500 milionů na více než miliardu se téměř zdvojnásobil přebytek obchodu s tabákovými výrobky. Dlouhodobě v mínusu je naopak obchodní bilance státu u ovoce, ořechů a zeleniny, ryb či kakaa a čokolády.

Podle ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť prý vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Agrární komora ale naopak upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější, podobně jako soběstačnost energetická.

Podle nedávno vzniklé Vize českého zemědělství po roce 2010 by Česká republika do budoucna měla více obchodovat se třetími zeměmi, 90 procent veškerého obchodu totiž dnes tvoří obchod s unijními státy. Agrární vývoz by se do budoucna také měl více orientovat na východní teritoria, balkánské země, oblast Perského zálivu a Středomoří a především země Východního partnerství a Rusko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info