Plíseň révová napadá vinohrady na Hodonínsku

Kvůli vlhku a horku se rozmohla peronospora vinné révy. Odborníci radí nemeškat a postříkat, ale kvalitními preparáty.

Vlhko a pak naopak velké horko nahrály peronospoře. Čím vyšší teplota, tím rychleji se rozvíjí. Vinaři v celém okrese stříkají a většina tvrdí, že je to horší než loni. Vyskytuje se už i plíseň šedá.

Tak jako každý rok mají vinaři těžkou hlavu z peronospory, čili plísně révové. Letos se jí daří. „Podmínky pro výskyt primárních infekcí byly splněny na Hodonínsku dvanáctého a třináctého května. V současnosti dochází vlivem teplého a vlhkého počasí k rozšiřování této choroby. Zaznamenali jsme již první výskyty v květenství,“ informuje mluvčí Státní rostlinolékařské správy Dita Vrbová.

Plíseň révová napadá nejdříve plně vyvinuté a zejména starší listy. „Na napadených listech se objevují žlutozelené až žlutavé skvrny. Na spodní straně skvrn se jeví za příznivých podmínek bělavý povlak. Silně napadené listy předčasně opadávají,“ popisuje postup nemoci rostlinolékařská správa.

Čím vyšší teplota, tím rychleji se rozvíjí

Peronospora patří z ekonomického hlediska mezi nejvýznamnější houbová onemocnění vinné révy. I proto její vývoj vinaři na Hodonínsku bedlivě sledují. „Tlak je obrovský, jelikož bylo velké množství srážek. Čím vyšší teplota, tím rychleji se rozvíjí. Takže bude potřeba nemeškat, vyrazit a postříkat. A kvalitními preparáty, nic levného. Chce to systém, aby to v rostlině kolovalo a chránilo ji,“ radí agronom dubňanského vinařství Livi Libor Výleta.

O rozšíření této infekce ví své i milotický vinař Ladislav Macek. „Nemám problémy s peronosporou, ale pod Šidlenama se vyskytuje. Stříkal jsem sírou i kontaktem a ještě jednou budu stříkat před květem. Abych měl jistotu, protože to může kvést dost dlouhou dobu,“ svěřil se Macek, který doufá, že současné ideální teplé počasí vydrží.

Jak je to v dalších vinařských oblastech

Také v mutěnické vinařské oblasti se nechtějí nechat peronosporou zaskočit. „Určitě už vinaři stříkali, protože bylo hodně vlhko. Výskyt hodně ovlivňuje daná lokalita,“ posoudil situaci jeden z mutěnických vinohradníků.

Před tradiční poutí se na peronosporu připravily i na Blatnicku. „Začalo se stříkat teprve tento týden. Ale myslím si, že je to stejné jako loni,“ zamyslela se vinařka z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

Trochu hůř to vidí na Kyjovsku. „Dnes jsem to pečlivě procházel, zrovna stříkáme. Hrozny jsou zatím bez peronospory, ale tlak na listy je velký. Vody je skutečně mnoho a teď do toho to teplo,“ posuzuje situaci Václav Šalša z kosteleckého Vinařství.

Kdo včas nepostříkal sírou, bude mít problémy

Peronospora však není jedinou nemocí vinné révy na Hodonínsku. „Na základě toho, že některá očka nebyla zdravá, se vyskytl vlnovník a kadeřavka. Kdo včas nepostříkal sírou, tak bude mít určité problémy,“ upozornil Ladislav Macek.

Také Státní rostlinolékařská správa upozorňuje, že v současnosti může dojít k výskytu padlí révového neboli oidia a plíseň šedou už našla. „Na Hodonínsku a Břeclavsku byly zjištěné první výskyty plísně šedé na listech a v ojedinělých případech i na květenství,“ upozorňuje Vrbová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info