Podepsání změny smlouvy o prodeji jednotek AAU připravilo cestu k dalšímu rozšíření programu Zelená úsporám

Ve dnech 9. – 10. června proběhl v pražském hotelu Diplomat další ze společných seminářů japonské a české vlády o nových technologiích v oblasti energetiky a ochrany životního prostředí. Na jeho závěru byla podepsána změna smlouvy o prodeji emisních jednotek uzavřené dne 30. března 2009 v Praze.[1]

Dodatek smlouvy podepsala za Českou republiku ministryně životního prostředí Rut Bízková a za japonskou stranu výkonný ředitel Organizace pro rozvoj nových energetických a průmyslových technologií (NEDO) pan Yasuhiro Shimizu.

Změny stávající smlouvy, které byly 10. června 2010 podepsány, jsou ve třech oblastech. Prodlužuje se možnost čerpání dotací z programu i na zpracování projektů. Podpora se rozšiřuje i na další typy tepelných čerpadel o určitých – v dodatku popsaných – parametrech a upravuje se požadovaný roční reálný energetický zisk u solárních panelů, čímž se dotace zpřístupní většímu počtu domácností. Ve druhém dodatku se rozšiřuje možnost čerpání dotace kromě domů určených pro bydlení i na veřejné budovy. V nejbližších dnech se tedy bude moci vyhlásit výzva k příjmu žádostí pro zateplování veřejných budov.

Na semináři s tématem „Japonské čisté technologie“ představili zástupci japonských firem špičkové technologie pro „Inteligentní dům“, „Výrobu energie z obnovitelných zdrojů s vysokou účinností“, „Tepelná čerpadla pro domácnosti“ a další. Tento seminář navazoval na předchozí prezentace v květnu a listopadu 2009 v hotelu Hilton Praha a je tak úspěšným pokračováním výměny informací o nových technických řešeních především v oblasti energetiky šetrných k životnímu prostředí mezi Japonskem a Českou republikou. Japonští představitelé oceňují i dosavadní výsledky a průběh administrace programu Zelená úsporám, vyjádřili potěšení z aktuálního vývoje programu a projevili zájem o rozšíření spolupráce na využití japonských environmentálních technologií.

Poznámky:

[1] V pondělí 30. března 2009 místopředsedou vlády a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem a výkonným ředitelem japonské Organizace pro rozvoj nových energetických a průmyslových technologií (NEDO - New Energy and Industrial Technology Development Organization) panem Yasuhiro Shimizu.

Jarmila Krebsová, tiskové oddělení MŽP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info