Ministři životního prostředí jednali o 30% snížení emisí CO2

Většina unijních ministrů životního prostředí v pátek (11. června) hlasovala pro výraznější snížení emisí oxidu uhličitého. Italská zástupkyně ale návrh podpořit odmítla.

Ke zklamání ekologů ministři životního prostředí odložili projednávání studie Evropské komise až na říjen. Studie analyzuje možnosti, jak dosáhnout snížení emisí o 30 %.

Zároveň dala Rada EU Komisi mandát, aby na úrovni jednotlivých států dále analyzovala náklady na zmíněné snížení emisí. Tato analýza má pomoci při diskuzi během podzimu.

Mnozí ministři vyjádřili jasnou podporu razantnějšímu snížení emisí do roku 2020. Ministři průmyslu z Německa a Francie ale minulý týden prohlásili, že vyšší závazek pro snižování emisí nepodpoří, protože by to ohrozilo konkurenceschopnost evropského průmyslu (EurActiv 26.5.2010).

„Francie je přesvědčena, že by se měla urychlit práce na detailní studii, která nabídne alternativní cesty jak co nejrychleji dosáhnout cíle 30 %,“ prohlásil francouzský ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo.

Evropa stále trvá na tom, že své emise sníží o 30 % pouze v případě, že se k podobným závazkům přihlásí i ostatní průmyslové státy. Při prezentaci analýzy eurokomisařka pro klimatické změny Connie Hedegaard v květnu prohlásila, že zatím nenastaly příhodné podmínky pro jednostranné zvýšení závazků (EurActiv 27.5.2010).

Borloo ale tvrdí, že příhodné podmínky již nastaly. Chris Huhne, britský ministr pro energetiku a klima, prohlásil: „Domníváme se, že 30% závazek je dosažitelný. Pokud se Evropa zaměří na zotavení udržitelného hospodářství, bude to dobře pro klima a bude to dobře i pro naše ekonomiky.“

Italská ministryně životního prostředí Stefania Prestigiacomo prohlásila, že jednání ministrů životního prostředí neodrážejí postoje jednotlivých států. Podle Hedegaard by ale ministři nehlásali názory, na které nemají mandát od národních vlád.

Je jasné, že toto téma zůstane i nadále vysoce vznětlivé, neboť východní státy argumentují tím, že si výraznější snižování emisí nemůžou dovolit.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) podle svého vyjádření lituje, že ministři nekladou dostatečný důraz na ambicióznější plán. Ekologická organizace Friends Of the Earth Europe zase varovala, že odložení zprávy znamená „nebezpečnou odbočku ze správné cesty“.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info