Nové označování potravin v EU má pomoci proti obezitě

Evropský parlament schválil nová jednotná pravidla pro označování potravin pro členské státy EU. Nový předpis nahrazující dosavadních sedm směrnic a jedno nařízení přináší podle europoslance Jana Březiny změny jak pro české spotřebitele, tak i pro výrobce potravin. Pomoci by Evropanům mělo kromě jiného v boji proti obezitě.

"Označování potravin čekají revoluční změny motivované zajištěním lepší informovanosti spotřebitelů", uvádí k tomu europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který zmiňuje například stanovení povinnosti uvádět podrobné údaje o výživné hodnotě (údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů s konkrétním uvedením cukrů, soli, bílkovin, vlákniny a přírodních a umělých trans-tuků) na 100 g, 100 ml nebo na porci.

"Nová pravidla pro označování potravin by měla kromě jiného přispět k vyšší účinnosti boje proti obezitě, z níž se klube epidemie třetího tisíciletí. Zvláště pro Čechy, kteří trvale stoupají v žebříčku nejtlustších národů EU a "projedli" se již ke druhému místu, by údaje o výživové hodnotě na obalech potravin měly být takříkajíc povinnou četbou. V době, kdy více než dvě třetiny Čechů trpí obezitou nebo nadváhou, již není na místě hovořit o postupných nápravných opatřeních, ale o nutnosti zatáhnout za záchrannou brzdu", upozorňuje Březina na souvislost mezi významem výživových údajů a celoevropským problémem obezity.

EU se v těchto dnech zabývá i produkcí biopotravin

"Umím si v této souvislosti představit zavedení povinnosti výstražného upozornění na obalech výrobků s nadměrným obsahem tuku nebo cukru", dodává k tomu Březina. Zároveň ale upozorňuje, že změny v označování potravin představují značnou zátěž pro výrobce, a proto by se měly omezit na ty, které jsou z hlediska zájmů a potřeb spotřebitelů skutečně nezbytné.

V tomto týdnu pořádají země Evropské unie akce, které mají za cíl zlepšit informovanost o původu jednotlivých potravin pro spotřebitele. Na tu se zaměřuje i letošní veterinární týden EU. V Bruselu se konala také dvoudenní konference, která se zabývala řadou otázek od elektronického značkování ovcí až po vysledovatelnost v produkci biopotravin a ve světovém obchodě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info