Včely jsou slabé a medu je málo, tvrdí včelaři

Málo nových včel i medu. Toto jsou nejčastější stesky chovatelů včel. Také oni prožívají následky špatného počasí a neobvykle chladného jara.

„Včely jsou závislé na přírodě a ta je závislá na počasí. Při tak chladném a deštivém jaru, jako bylo letos, je zdrojů v přírodě málo. Včely mají hlad, jejich produktivita se snižuje na minimum. Pokud nemají zásoby medu, dochází až k úplnému zastavení rozvoje včelstva,“ nastínil jádro problému velkochovatel včel Miroslav Urban z Velké Lhoty u Valašského Meziříčí.

Nestačí pro včely, natož pro včelaře

Vysvětlil, že med slouží na udržení tepla v úlu, kde teplota musí být 35°C. Pokud med není, nemají teplo ani výživu. Med totiž konzumují dospělé včely, je to jejich běžná potrava a zdroj energie. Kromě nektaru, ze kterého včely med vyrábí, přinášejí do úlů také pyl, kterým živí larvičky. Ten slouží jako zdroj bílkovin, aby larvička mohla vyrůst.

„Letos by mohlo být málo medu, protože kvůli deštivému jaru nestačil pro samotné včely, natož aby zbyl ještě pro včelaře. Například my nemáme jarní med vůbec,“ vyjádřil obavu Miroslav Urban s tím, že je těžké předjímat další vývoj situace, která se po oteplení se zlepšila. Pokud by dobré počasí vydrželo déle, pravděpodobně dojde i k rozvoji včelstev. To však prý ale neznamená, že bude průměrná a obvyklá produkce medu. Jeho slova potvrzuje další chovatel.

Výhledy nejsou růžové

„Počasí skutečně způsobilo problémy. Hodně pršelo, včely nesbíraly a med, co měly, už vypotřebovaly. Jsou slabé, omezily plodování a nebyla snůška. Schází tedy mladé včely,“ objasnil předseda základní organizace včelařského svazu v Horní Bečvě Josef Vaníček.

Ani jeden z největších chovatelů včel na Zlínsku Jaroslav Hába si nelíčí letošní výhledy narůžovo. „Letos je extrémně špatný rok, nedá se kvůli počasí odchovat mladé včelstvo. Já osobně tento rok považuji za nejhorší za posledních deset let. Prší a je zima, včely nemohou vyletět z úlu za potravou. Co mají, to spotřebují pro sebe, já letos med zatím vůbec nemám. A kdo ví, kolik ho letos vůbec bude,“ povzdechl Jaroslav Hába ze Lhotska na Vizovicku.

Dodává, že med bude rozhodně dražší, než jindy. Lidé prý budou muset počítat s vyšší cenou, než na jakou jsou zvyklí. „Letošní rok je atypický a vývoj včelstev tomu odpovídá. Po většinu období květu ovocných stromů a řepky pršelo a včely nemohly za snůškou. Toto nepříznivé počasí zatím trvá a je to znát i na samotných včelách. Rojením jsou oslabené, a pokud deštivé počasí potrvá, zřejmě budeme muset začít s přikrmováním,“ domnívá se předseda Okresního výboru včelařů v Uherském Hradišti Karel Hladiš.

Medovice

Konstatoval dále, že záleží také na oblasti, kde má včelař včelstva umístěna. „Například my na Nivnicku jsme odkázáni na zemědělské plodiny, například řepku a slunečnici. Je vždy otázkou, jak včely snůšky z těchto kultur využijí. V podhorských oblastech s lesy už nyní začala produkce medovice, zda ji včely využijí, záleží na dvou faktorech.

Na kondici včelstev a na počasí. Pokud bude pršet, déšť sladkou šťávu spláchne a včely nebudou mít do úlu co přinést,“ pokračoval Karel Hladiš. Medovice je produkt parazitů na stromech, zejména jehličnatých. Ti zpracovávají kyselé šťávy a produkují sladké, které následně včely sbírají. „Co se týká výhledů na výnos medu, tak podle počasí a dlouhodobých předpovědí se v tuto chvíli jeví nepříznivě,“ nehýřil optimismem ani předseda uherskohradišťských včelařů Hladiš. Zcela ztracenou však letošní sezónu nevidí jiný dlouholetý včelař ani co do úbytku produkce medu, ani co se týká množství včel.

Včely by se musely přkrmovat

„Pokud jsou včely v dobré kondici, jsou schopny využít občasného pěkného počasí a med mají. Není ho tolik, jako při pěkném počasí, ale pro ně to většinou stačí a něco zbude i pro včelaře. A když je příjem potravy, matka klade. Přes léto se včelstvo dokáže rozmnožit až na 60.000 včel,“ popsal chovatel včel z Chvalčova na Kroměřížsku František Rudý.

Objasnil dále, že již po slunovratu se včely začnou chystat na zimu a pokud není v přírodě zdroj potravy včely by se měly začít přikrmovat. Jinak včelstvo početně zeslábne. Letní generace včel odchází v úle zůstává 10 až 15.000 včel. „Záleží vždy na včelaři, jak se o své včely postará, aby přes zimu v úlu tento počet včel byl. Pak jsou schopny na jaře včely využít pěkných dnů. Jinak pouze živoří, a včelař naříká, že nebude med,“ dodal František Rudý.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info