Ekologie a genové technologie: Španělsko vede

Ekologické zemědělství a genové technologie jsou v evropském zemědělství označovány jako „okrajové“. Ačkoli spolu nemají nic společného, je lákavé porovnat údaje z obou oblastí.

V roce 2008 bylo ekologicky obhospodařováno 4,1 % zemědělských ploch EU. Z těchto 7,8 mil. ha připadlo 1,3 mil. ha na Španělsko. Následovaly Itálie s 1,0 mil. ha a Německo s 0,9 mil. ha. Největšího podílu z obhospodařovaných ploch však ekologické zemědělství dosahuje v Rakousku (16 %) a dále ve Švédsku (10 %) a v Itálii (9 %). Téměř jedna polovina ekologických ploch v Evropě byly louky a pastviny a jen více než jedna třetina orná půda. V USA v roce 2008 činil podíl ekologicky obhospodařovaných ploch pouze 0,5 %.

Co se týče ploch osetých geneticky modifikovanými plodinami, v šesti zemích EU se v roce 2009 pěstovala Bt kukuřice na celkem 95 000 ha (z toho 80 % ve Španělsku, kromě toho i v České republice, Portugalsku, Rumunsku, Polsku a na Slovensku). Oproti roku 2008 plochy o 12 % poklesly. Zajímavé je, že v EU je Španělsko na první pozici jak v pěstování geneticky modifikovaných rostlin, tak i v ekologickém zemědělství.

Pěstování geneticky modifikovaných rostlin ve světě opět mírně stouplo, především díky 35% nárůstu v Brazílii. Na vedoucí pozici se drží s velkým odstupem USA (64 mil. ha), následují Brazílie a Argentina (každá s 21 mil. ha) a Kanada s 8 mil. ha. Díky pěstování vůči hmyzu rezistentní rýže a kukuřice se zabudovaným enzymem fytázou by mohly v příštích letech v Číně plochy s GMO dosahující v současné době 3,7 mil. ha výrazně stoupnout.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info