Mrazíky, déšť a plísně. Ovoce bude málo

Šťavnatých meruněk ze Slovácka si letos konzumenti příliš nedopřejí. Špatná úroda bude i u jiných druhů ovoce.

Počasí roku 2010 přimíchalo do rukou sadařů hodně špatné karty. Méně než loni bude všech druhů ovoce. Doplatí na to i páleníci a brigádníci.

Z letošní sklizně meruněk jsou sadaři smutní už teď. „Vypadá to velice blbě. Když kvetly meruňky a trnky tak, buď pršelo, nebo byla zima. Takže výskyt meruněk a trnek je pouze sporadický. Bude to bída,“ domnívá se předseda Agrární komory Hodonín Petr Chaloupka.

To poznali i v Mikulčicích. „Měli jsme sedm a půl hektaru meruněk. Máme pět odrůd, z toho čtyři ranné, a z nich nebude nic. Z té páté bude asi jednačtvrtina,“ postěžovala si agronomka ZD Mikulčice Zdena Pindová.

Až poloviční úroda

Se slivoněmi jsou na tom podobně. „Loni byla pěkná úroda, letos je asi poloviční. Je to ovlivněné tím, že ve fázi kvetení přišly pozdní jarní mrazíky. Úroda tak bude asi poloviční,“ soudí mikulčická agronomka.

Také broskvoně nejsou ve formě. „Bez ohledu na to, kolik se provádělo postřiků, tak stromy jsou zdecimované kadeřavkou. Pak je pět, šest broskví na stromě,“ konstatuje Chaloupka. To potvrzuje i Pindová. „Letošní rok je velice špatný. Přesto nám naše staré stromy po dvou letech něco dají. Ale je to starý podsazovaný sad, takže bych podle něj nehodnotila,“ nastínila stav broskvoní v Zemědělské družstvu Mikulčice Pindová.

Na třešních si děti příliš nepochutnaly. „Májovky v podstatě shnily na stromě, když pršelo. Pozdní třešně, které mají dozrávat za čtrnáct dní, těch je tam desetina toho, co bylo vloni. A za zelena začínají hnít,“ říká předseda agrární komory.

Příznivci višňáku budou mít letos trochu sušeji v ústech. „Loni byla solidní úroda višní, letos bude o něco horší. Přitom měly nádherný květ. Ale pak přišlo mínus jeden, mínus dva stupně a jinovatka sedla na květ a bylo…,“ povzdechla si agronomka.

Letos bez brigádníků

Neúrodu ovoce pocítí i brigádníci. „Letos dětem k nějakému výdělku nepomůžeme, nebereme nikoho. Sklidíme s našimi stálými pracovníky,“ uvedla Zdena Pindová.

Také pálenice očekávají méně práce. „Ještě je strašně brzo to řešit, ale je jasné, že meruňky nebudou. Modré ovoce někdo má, někdo ne. V každém případě sezona bude špatná. Myslím si, že letos spadneme tak na třetinu. Je to šílené,“ posteskla si Miroslava Němcová z Pěstitelské pálenice v Žádovicích.

Ani výhled počasí sadařům nepřeje. „Je to hodně atypický rok, takový nebyl dlouho. Příští týden má být v noci dokonce jen pět stupňů,“ dodal Chaloupka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info