Souhrn událostí uplynulého dne - 18.6. – 20.6.2010

ČSÚ:V minulých dvou týdnech zdražily pomeranče, zlevnily brambory

V tuzemských obchodech v uplynulých dvou týdnech nejvíce zdražily pomeranče. Podle pravidelného šetření Českého statistického úřadu byly v polovině června v průměru o skoro deset procent dražší než začátkem měsíce. O skoro šest procent se zvýšila cena banánů a čerstvého másla. Naopak o téměř osm procent klesla cena brambor po předchozím výrazném růstu. Pomeranče se v tuzemských obchodech na počátku týden prodávaly v průměru za 31,03 Kč za kilogram, zatímco na začátku června za ně zákazníci platili bezmála o tři koruny méně.

Pšenice posilovala kvůli vlhku

Cena pšenice zaznamenala růst po páté během šesti obchodních seancí. Je to spjato s vlhkým počasím v Kanadě, která je druhým největším světovým vývozcem této zrniny. Je totiž možné, že kanadští farmáři, díky nepřízni počasí omezí setbu na nejnižší úroveň za poslední 4 dekády. Farmáři mohou letos osít 19,15 milionu akrů pšenice. To je nejnižší hodnota od roku 1971 a zároveň o 18 % nižší číslo než v loňském roce. Podobně jako pšenice posilují i kukuřice a sojové boby.

Včely jsou slabé a medu je málo, tvrdí včelaři

Málo nových včel i medu. Toto jsou nejčastější stesky chovatelů včel. Také oni prožívají následky špatného počasí a neobvykle chladného jara. „Včely jsou závislé na přírodě a ta je závislá na počasí. Při tak chladném a deštivém jaru, jako bylo letos, je zdrojů v přírodě málo. Včely mají hlad, jejich produktivita se snižuje na minimum. Pokud nemají zásoby medu, dochází až k úplnému zastavení rozvoje včelstva,“ nastínil jádro problému velkochovatel včel Miroslav Urban z Velké Lhoty u Valašského Meziříčí.

I nadále dominují klecové chovy nosnic

V EU bylo v roce 2009 chováno 345,51 mil. nosnic, 71 % z nich doposud v klecích. Komise EU předložila detailní data o počtu nosnic v jednotlivých typech chovů za uplynulý rok v členských zemích EU. Celkem bylo zaevidováno 345,51 mil. nosnic. Data z roku 2009 sice nejsou ještě úplná, dokládají ale i tak skutečnost, že i nadále v EU v chovu nosnic jasně dominuje klecové ustájení i když v porovnání s rokem 2008 poklesl jeho podíl ze 74,4 na 71 %. Komise EU zjišťovala také podíl obohacených klecí, v tomto ohledu však získala informace jen z některých zemí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info