Ministr zemědělství jedná dnes se svým jordánským protějškem

Ministr Jakub Šebesta přivítal ministra zemědělství Jordánského hášimovského království Saida Al Masrího. Představitelé obou resortů projevili zájem pokračovat ve vzájemné spolupráci, pro kterou byl položen vhodný základ vloni podepsaným textem Memoranda o porozumění.

Jordánské straně nabízíme spolupráci především ve formě výměny informací a zkušenostív oblasti fytosanitární, veterinární, výzkumu v živočišné výrobě a závlah“, sdělil úvodem jednání ministr zemědělství ČR Jakub Šebesta.

Ministr zmínil rovněž tradici úspěšné spolupráce ministerstev zemědělství ČR a Jordánska, kterou reprezentuje oběma stranami ceněný projekt České zemědělské univerzity „Křížení dovezených masných plemen ovcí s místní ovcí Awassi a výstavba výcvikového centra“. V rámci tohoto projektu, který MZe ČR realizovalo v období 1998-2007, bylo vybudováno poradenské a výcvikové centrum v provincii Adžlún, které využívají jordánští farmáři, odborná veřejnost, studenti, dokonce i z Palestiny.

Hlavním problémem sužujícím jordánskou zemědělskou výrobu je chronický nedostatek vody. Proto za stěžejní sektory vzájemné spolupráce považujeme vodní a lesní hospodářství. Zde můžeme Jordánsku poskytnout naše zkušenosti související s výstavbou přehrad a vodních nádrží na zadržování dešťové vody. Z oblasti lesnictví nabízíme mimo jiné své zkušenostis technologiemi a produkcí osiv“, dodal ministr Šebesta.

Jordánský ministr na setkání zdůraznil třicetiletou zkušenost exportu ovoce a zeleniny do Evropy a nabídl možnost zásobovat český trh, zvláště v zimním období, těmito výpěstky. Jordánská strana vyjádřila zájem o import mražené zeleniny a ovoce, tvrdých sýrů, chlazeného a mraženého jehněčího a skopového masa. Jordánsko dováží 80 % obilí, proto by uvítalo uzavření dlouhodobých partnerských smluv s pěstiteli, kteří by zajišťovali dodávky obilí pro jejich potřeby.

Dita Vrbová

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info