Lesy ČR dokončily ve Vladislavi na Třebíčsku

Hradec Králové, 22. června 2010- Obyvatelům obce Vladislav v okrese Třebíč na Vysočině přidělával během uplynulých let starosti Mlýnský potok, který se v pravidelných intervalech vyléval ze svých břehů a způsoboval povodňové stavy. Místním lidem se však v těchto dnech díky úsilí Lesů ČR výrazně uleví. Podnik právě v těchto dnech dokončil důležité protipovodňové opatření. Realizovanými úpravami v délce více než půl kilometru se podařilo zvýšit kapacitu průtoku vody korytem Mlýnského potoka z původní dvouleté na dnešní padesátiletou vodu.

„Stavební práce v předmětném úseku spočívaly v rozšíření koryta vodního toku a vybudování levobřežní opěrné zdi. Pravý břeh zpevnila kamenná dlažba zasazená do betonu s následným vysvahováním a osetím travou. Dno jsme vyskládali kamennou rovnaninou a zajistili přeložení stávajících inženýrských sítí,“ popisuje průběh stavebních úprav Miroslav Kahánek, vedoucí Správy toků Lesů ČR-oblast povodí Dyje, která celou akci organizačně zajišťovala.

Do protipovodňového opatření v Mlýnském potoce Lesy ČR investovaly téměř 13 milionů korun.

Mlýnský potok se nachází v západní a severozápadní části území, v působnosti organizační Správy toků LČR, oblast povodí Dyje, v kopcovitém terénu Českomoravské vrchoviny. Tato oblast se vyznačuje vysokým podílem lesů a velmi členitým terénem s kopcovitou krajinou, přecházející do hlubokých údolí. Zdejší vodní toky ve správě Lesů ČR jsou převážně bystřinného charakteru a při letních bouřkách nebo náhlém tání sněhu musí nárazově odvést značné množství vody.

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301, E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o téměř 20 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o čtvrtinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info